Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:29 06 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Singurul judeţ fără paturi pentru cei cu boli psihice cronice Ce au găsit inspectorii Avocatului Poporului în secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare (document)

ro

04 Dec, 2019 00:00 1392 Marime text
Inspectorii instituţiei Avocatul Poporului au finalizat o amplă acţiune de investigaţii, la nivel naţional, în 17 unităţi medicale spitaliceşti şi un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii sau, după caz, în subordinea consiliilor locale, a consiliilor judeţene, respectiv a direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în cazul centrului.  
 
Ca urmare a investigaţiilor, a fost întocmit un raport special privind situaţia respectării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România, pe care îl puteţi consulta în secţiunea “Documente”.
 

Secţia exterioară de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de la  Palazu Mare

 
În cadrul investigaţiilor, au fost verificate condiţiile de viaţă asigurate pacienţilor -  capacitate spital, grad de ocupare; respectarea drepturilor pacienţilor încadraţi într-un grad de handicap psihic şi/sau de altă natură.
Potrivit raportului, condiţiile de viaţă asigurate pacienţilor din spitalele de psihiatrie s-au dovedit a nu fi dintre cele mai bune, chiar dacă, punctual, în unele dintre spitalele investigate acestea erau satisfăcătoare sau chiar bune.
 
Saloanele pacienţilor erau, cel mai adesea, supraaglomerate, cu spaţiul de deplasare dintre paturi foarte limitat, cu o stare de igienă necorespunzătoare, cu pereţi care necesitau zugrăvire şi instalaţii care aveau nevoie de reparaţii, prevăzute doar cu paturi şi câteva noptiere sau câte un dulap răzleţ, pentru efectele personale ale pacienţilor; unele paturi şi saltele erau în stare bună, altele necesitau înlocuirea, pernele erau, uneori, simple bucăţi tăiate dintr-un burete. Grupurile sanitare comune erau, de cele mai multe ori, în număr insuficient raportat la numărul bolnavilor, cu instalaţii sanitare într-o stare proastă de funcţionare şi nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi, decât prin excepţie.
 
„Şi în Secţia exterioară de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, situată în cartierul Palazu Mare, saloanele pacienţilor erau supraaglomerate, în unele saloane spaţiul de deplasare dintre paturi fiind foarte limitat. De asemenea, starea de igienă din saloane era necorespunzătoare, pereţii necesitând zugrăvire. Grupurile sanitare comune erau insuficiente raportat la numărul pacienţilor, instalaţiile sanitare nu funcţionau corespunzător şi nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.
 
De asemenea, am constatat că în Secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare nu există nicio sală de mese, pacienţii fiind nevoiţi să mănânce în saloane sau pe holurile secţiei unde au fost instalate câteva mese şi scaune, condiţiile fiind însă improprii. În clădirea actuală existau probleme cu infiltraţiile în saloane, din cauza acoperişului deteriorat şi nu exista linoleum, nici în saloane, nici pe coridor.
 
Ancheta a relevat că în această secţie de psihiatrie, condiţiile de cazare sunt necorespunzătoare pentru pacienţi şi pentru personalul medical, întrucât nu respectă normele legale în vigoare, neajunsurile putând fi remediate numai printr-o acţiune fermă a conducerii spitalului sau prin relocarea secţiei într-o clădire corespunzătoare. De altfel, am fost informaţi că în urma controalelor efectuate de către autorităţile abilitate (Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa şi Ministerul Sănătăţii), s-a dispus un plan de conformare pentru Secţia de Psihiatrie din cadrul SCJU Constanţa până în 2020, astfel că, în prezent, unitatea se afla sub monitorizarea autorităţilor competente. În timpul anchetei, ni s-a mai comunicat şi că judeţul Constanţa este singurul judeţ din ţară unde nu există o secţie de bolnavi psihici cronici.
 
În celelalte judeţe, deşi există secţie de psihiatrie în cadrul spitalelor Judeţene, există şi spitale de monospecialitate de psihiatrie, cu paturi pentru bolnavi acuţi şi cronici”, se arată în raportul realizat de Avocatul Poporului.
 
Citeşte şi: 
 

Fără scandal nu se întâmplă nimic! Secţia exterioară de psihiatrie de la Palazu Mare va beneficia de lucrări de igienizare şi reabilitare


Constănţeanul supărat „Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror“ (galerie foto)

Acoperişul secţiei exterioare Psihiatrie din Palazu Mare va intra în reparaţie
 
Psihiatria din Constanţa a primit în 2018 aproape 800.000 de euro de la CJC. Managerul Cătălin Grasa recunoaşte că nu a folosit banii - „Asta e. Facem ce putem!“ (documente + galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii