Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:43 02 10 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Actorul de comedie Nicu Constantin ar fi împlinit azi 75 de ani

ro

31 Jul, 2013 00:00 8473 Marime text
Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, Nicu Constantin s-a născut pe 31 iulie 1938 în Eforie Sud. A decedat pe 15 septembrie 2009, la Bucureşti). Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag şi strămoşii lui Ion Caramitru, George Vraca şi Victor Eftimiu) şi a ajuns în România în anul 1910.
 
Actorul Nicu Constantin îşi amintea că toate casele ce existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914, pentru a studia la şcoala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituţie de învăţământ din Balcani cu predare în limba greacă. Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut şapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, şi Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ştefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, „Independenţa”, găsindu-şi sfârşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor. Nicu practica de mic tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, de creveţi la cornet, de ziare, sacagiu.

Banii câştigaţi devin, astfel, o sursă serioasă pentru întreţinerea familiei sale. Nicu Constantin a absolvit şcoala primară din Constanţa, şcoala de Construcţii din Braşov (1942), şcoala Medie Tehnică de Marină din Constanţa - profil navigaţie şi motoare, precum şi şcoala Populară de Arte din Bucureşti. Pentru Nicu Constantin primele înclinaţii spre lumea artei încep să apară la 12 ani când avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artişti: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ştefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu.
 Primul spectacol l-a susţinut ît în şcoala de Marină din Constanţa când a făcut parte din grupul „Trio Scaramuţa". Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Muşat, Korfiadis şi viitorul actor Costel Drăgănescu. Între 1960 şi 2000, a activat şi a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost şi actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.

 În 2001, Nicu Constantin a devenit cetăţean de onoare al oraşului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică. În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate. Dintre filmele în care a interpretat roluri memorabile amintim: S-a furat o bombă (1962), Alo, aterizează străbunica! (1981), Secretul lui Bachus (1984), The Prophecy: Forsaken (2005), Ministerul comediei (1999), Harababura (1990), Borvizomanii (1988), Muşchetarii în vacanţă (1984), Întoarcere la dragostea dintâi (1981) şi multe altele. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Nicu Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Constantin.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii