Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impresionat de rezultatele companiei constănţene Ministrul Mediului va urgenta implementarea proiectului demarat de RAJA SA

ro

02 Jun, 2012 02:57 1665 Marime text
Compania RAJA SA Constanţa a avut, joi, oaspeţi de vază de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, dar şi din Statele Unite şi Republica Moldova. Aflată într-o vizită de lucru la Constanţa, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor, a vizitat şi compania RAJA SA, unde a discutat cu reprezentanţii operatorilor de apă şi cu Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, despre situaţia sistemelor de apă din ţară. Printre subiectele dezbătute, în cadrul întâlnirii de lucru, s-au numărat şi problemele legate de Programul Operaţional Sectorial de Mediu, mărirea gradului de absorbţie prin simplificarea procedurilor birocratice de achiziţie, monitorizare şi auditare.

Din păcate, mai mult de jumătate din populaţia României nu beneficiază în prezent de apă curentă, a precizat oficialul ministerului. Din această cauză, ministerul a decis să urgenteze implementarea celui mai mare proiect demarat de societatea RAJA, în ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. Potrivit directorului general al SC RAJA SA, Felix Stroe, proiectul a fost demarat în anul 2011 şi urmează să se finalizeze la sfârşitul anului 2014. În cadrul întâlnirii de lucru, s-a discutat şi despre îmbunătăţirea proiectului de extindere a sistemelor de apă şi canalizare în judeţele Constanţa şi Ialomiţa cu încă 111 milioane de euro. Proiectul vizează alimentarea cu apă, dar şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare deja existente în 23 de localităţi din judeţele Constanţa şi Ialomiţa. Reprezentanţii RAJA au menţionat că, în urma derulării acestui program, peste 96 la sută din populaţia judeţului Constanţa va fi racordată la sistemul de apă şi canalizare. Pe ambele judeţe, este vorba despre 63 de mii de beneficiari direcţi. „Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 271 de milioane de euro cu tot cu TVA, din care Uniunea Europeană asigură, prin finanţare nerambursabilă, 192 de milioane de euro", a precizat Felix Stroe. La întâlnirea de lucru de la Constanţa a participat şi ministrul Mediului şi Pădurilor din Republica Moldova, Gheorghe Şalaru, care a apreciat iniţiativa RAJA de a demara cât mai curând construirea unui sistem care să asigure servicii de apă şi canal la standarde europene şi în Republica Moldova. „În Republica Moldova, construim două proiecte foarte mari pentru circa 600 de mii de locuitori. Prin urmare, 15 la sută din populaţia Republicii Moldova va beneficia, nu peste mult timp, de servicii de calitate în ceea ce priveşte apa şi canalizarea, furnizate de compania RAJA. Acest program este cel mai mare de acest gen din România şi este cofinanţat cu 33 de milioane de euro printr-un împrumut luat de RAJA de la BERD, plus TVA de încă 40 de milioane de euro pe care îl plătim la stat", a precizat directorul RAJA Constanţa. La rândul său, Rovana Plumb a subliniat că Ministerul Mediului susţine toate proiectele de alimentare cu apă, menţionând că proiectul privind infrastructura de apă şi canalizare reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte investiţiile, deoarece cât mai mulţi cetăţeni trebuie să beneficieze de apă curentă şi sistem de canalizare. „Este un proiect gestionat de Ministerul Mediului prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi este important să creştem rata de absorbţie a fondurilor europene în astfel de proiecte. Totodată, la fel de esenţiale sunt şi beneficiile pe care le vor aduce aceşti bani europeni la nivelul comunităţilor locale din punct de vedere economic, social şi al garanţiilor pentru un mediu sănătos", a mai adăugat ministrul Rovana Plumb.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii