Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doctor Honoris Causa la Universitatea Ovidius

ro

14 Oct, 2009 01:13 1920 Marime text

doctori_honoris_causa.jpgRectorul Universităţii „Ovidius" Constanţa, prof. univ. dr. Victor Ciupină, a înmânat, ieri, două distincţii marii soprane a scenei lirice româneşti Maria Slătinaru Nistor şi bas-baritonului George Emil Crăsnar

„Premiul vine ca o împlinire a carierei mele de pe cele mai înalte scene ale lumii", ne-a declarat marea soprană Maria Slătinaru Nistor. De cealaltă parte, colegul său de scenă, marele bas-bariton George Emil Crăsnaru, consideră că premiul primit ieri este „o reîntoarcere pe plan spiritual în patrie".

Într-un cadru impresionant şi cu emoţii cât pentru o viaţă, ieri, rectorul Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină, alături de decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice - Marian Cojoc, al Facultăţii de Litere - Adina Ciugureanu şi de şefa Catedrei de Canto a Facultăţii de Arte, Florenţa Marinescu, dar şi de Înalt Preasfinţia sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, celor două nume mari ale scenei româneşti le-au fost recunoscute meritele. După o viaţă dedicată scenei, aceştia au primit diplome şi multe cuvinte de laudă atât pentru renumele pe care l-au adus ţării peste hotare, cât şi pentru calitatea artei pe care o promovează în rândurile studenţilor. De altfel, cei doi premiaţi au ţinut în acest an un curs master pentru studenţii din anul trei de licenţă, care se va încheia cu un concert extraordinar al absolvenţilor pe scena liricului constănţean. „O preluare de ştafetă de la cei tineri, foarte tineri, către marii profesionişti, la început de drum, cu confirmarea că au pentru ziua de mâine încă un motiv să se pregătească intens", ne-a declarat şefa catedrei de Canto din cadrul Universităţii „Ovidius", înaintea festivităţii de decernare a meritelor.

Distincţia - „o reîntoarcere pe plan spiritual în patrie"

La 40 de ani de la terminarea Conservatorului şi la 20 de ani de profesorat, marea soprană Maria Slătinaru Nistor a dezvăluit celor prezenţi că niciodată în întreaga sa carieră nu a avut atât de multe emoţii aşa cum a fost ieri, în prezenţa cadrelor universitare de la „Ovidius": „Premiul vine ca o împlinire a carierei mele. Este minunat că acest lucru se întâmplă acasă. Sunt fericită că suntem aici, la Constanţa, unde avem atât de mulţi prieteni. Este un titlu onorant. Bucuria mea e şi mai mare că, după ani şi ani, mă întâlnesc cu prietenul meu cu care am cântat ani la rând, bas-baritonul George Emil Crăsnaru", a susţinut marea soprană.

De cealaltă parte, marele artist, profesor de 16 ani la Universitatea din Dusseldorf, a ţinut să-şi exprime, la unison cu colega sa de-o viaţă, bucuria ce o simte la primirea unei asemenea distincţii. „Arta ne educă, ne dă o altfel de bucurie. Eu şi distinsa doamnă Slătinaru am absolvit împreună Conservatorul şi am cântat pe toate scenele teatrului românesc, între 1970 şi 1980. Astăzi, ca o încoronare a activităţii noastre, primim acest premiu. Însemnă foarte mult, cu atât mai mult cu cât este dat de ţara mea. Eu am umblat 30 de ani printre străini. Pentru mine este o reîntoarcere pe plan spiritual în patrie. Am trăit în două lumi, mulţumit de ceea ce am făcut pe lumea asta", a declarat emoţionat marele bas-bariton.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii