Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA verifica licitatia pentru salvamar

ro

29 Jan, 2009 03:03 5895 Marime text

salvamar_01.jpgÎn 2003, o firmă condusă de un fost cadru militar şi sportiv de performanţă, George Lipoveanu, se prezenta la licitaţia organizată de Apele Române pentru acordarea Serviciului de Salvamar în sudul litoralului.

Firma câştiga licitaţia, iar de atunci, anual, era semnat un act adiţional prin care se reînnoia contractul de prestări servicii. Asta până la sfârşitul lui august 2008. Când „Callatis Club Nautic", firma cu pricina, pierdea o licitaţie organizată la finele sezonului estival, în favoarea unei firme înfiinţate în aprilie 2008,  Asociaţia Operatorilor de Plaje „Litoral".


Asta a presupus, în primă instanţă, ca cei patru membri ai acestei asociaţii - printre care cel mai pregnant apare numele consilierului personal al primarului nou investit pe atunci, Dan Georgescu - să primească, de la Guvernul României, nu mai puţin de 15 miliarde de lei vechi, pentru circa două săptămâni de activitate, dacă ţinem cont şi de cele zece zile în care se puteau depune contestaţii. În timp ce firma care a prestat activitatea de salvamar (activitate înregistrată, cu fotografii şi interviuri, de mass-media locală şi naţională) din iunie şi până la jumătatea lui septembrie a primit... 0 (zero) lei!
„În perioada 2004 - 2006, firma Callatis Club Nautic şi-a primit banii de la Guvern prin DADL. Începând cu 2006, finanţarea serviciilor de către Guvern s-a făcut după începerea oficială a sezonului estival, după 1 iunie, sub presiune, mai exact după ce firmele ce prestau acest serviciu pe litoralul românesc intrau în grevă japoneză şi ameninţau cu greva generală. Sezonul 2008 nu a făcut excepţie. Aşa se face că firma mea şi-a început activitatea de salvare acvatică fără a avea semnat un contract cu Primăria Mangalia. Începerea activităţii s-a făcut în baza contractului din sezonul estival 2007 şi la cererea expresă a prefectului Dănuţ Culeţu", afirmă George Lipoveanu.

salvamarii_lui_lipoveanu.jpgCallatis Club Nautic nu avea vase de... agrement!

Acesta a declarat că, imediat după instalarea noului primar, Mihai Claudiu Tusac, în luna iunie, a avut o discuţie, în cadrul căreia l-a informat verbal că firma pe care o administrează executa serviciul salvamar fără un contract semnat cu primăria. După această discuţie, primăria nu a solicitat în niciun fel, scris sau verbal, încetarea activităţii de salvamar derulate de Callatis Club Nautic. Pe 15 iunie, salvamarii din sud intrau, alături de colegii lor de pe întreg litoralul, în grevă japoneză. Guvernul aloca atunci fondurile necesare pentru plata serviciilor de salvamar. Pentru zona Mangalia-Olimp erau alocaţi circa 1.500 de milioane de lei.
Pe 18 august se organiza o licitaţie considerată, de salvamarii care au prestat în zonă toată vara, o „măsluială". Printre neregulile semnalate de George Lipoveanu se numără faptul că firma câştigătoare, Asociaţia Operatorilor de Plajă „Litoral", s-a înfiinţat în 2008, deşi în caietul de sarcini firmele trebuiau să facă dovada că au efectuat acest serviciu cel puţin în ultimii trei ani. Mai mult, asociaţia câştigătoare, formată din patru agenţi economici (printre care şi consilierul personal al primarului Tusac, Dan Georgescu), a oferit 1.224.030 lei, faţă de SC Callatis, care a oferit 695.800 lei. În urma calculării scorului obţinut, reiese că firma câştigătoare a fost apreciată ca având o dotare tehnică net superioară. Se pare că, totuşi, cruciale în alegerea nou-înfiinţatei firme au fost nişte sky-jet-uri, cu care, afirmă George Lipoveanu, nu s-au salvat niciodată vieţi omeneşti, ele fiind folosite numai la agrement.
Callatis Club Nautic a plătit, în cele din urmă, banii salvamarilor din propriul buzunar, salvând astfel, o vară întreagă, zeci de vieţi omeneşti pe bază de... voluntariat! Timp de cinci luni, firma Callatis a avut, pe zona Mangalia-Olimp, 60 de salvamari, 800 de balize şi câteva zeci de bărci de salvare. Prea puţine vase de agrement, însă... Tot din declaraţiile lui Lipoveanu (şi potrivit realităţii pe care noi am constatat-o pe timpul verii), Ionel Luca, concesionarul de la Mangalia, a afirmat că nu vrea să ia banii rezultaţi în urma licitaţiei, deoarece Callatis Club Nautic i-a prestat serviciul de salvamar de ani de zile!

salvamarii_lui_lipoveanu_pe_plaja_mangalia_(la_luca).jpg„Eu nu întreb fiecare om îmbrăcat în salvamar de ce firmă aparţine"...

Întrebat ce părere are despre faptul că firma care a prestat serviciul de salvamar o vară întreagă nu a primit nimic, iar o firmă ce a câştigat licitaţia la sfârşitul sezonului estival a „prins" numai puţin de 12 miliarde de lei vechi, primarul Mangaliei, Mihai Tusac, vădit iritat, a declarat: „Această societate (Callatis Club Nautic n.r.) a făcut serviciul în faţa hotelului, nu peste tot. Fiecare a asigurat pe partea lui. Această asociaţie face salvamar. Vreţi dvs., presa, să câştige o anumită firmă? Eu nu stau să întreb fiecare om îmbrăcat în salvamar de ce firmă aparţine..."


Cât despre caietul de sarcini şi oarece dovezi că firma câştigătoare are trei ani (deşi George Lipoveanu a prezentat dovezi că ea a fost înfiinţată în aprilie 2008), primarul Tusac ne-a spus să facem „cerere" în scris. Urmând să ne răspundă, probabil, în 30 de zile, că, de, aşa e legea. Cert este că, în prezent, DNA a solicitat şi verifică legalitatea licitaţiei organizate la sfârşitul sezonului estival. Rezultatele vor surprinde, cu siguranţă, multă lume...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii