Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflictul RATC - Casa de Pensii s-a mutat la Prefectură

ro

13 Jan, 2012 02:50 1555 Marime text
comisie_comisie_01.jpgDeoarece Casa Judeţeană de Pensii şi Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa nu pot cădea la o înţelege privind încheierea unei convenţii-cadru, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, a convocat, ieri, Comisia de Dialog Social.

„Am aflat din presă că autobuzele RATC nu vor mai merge, de aceea am convocat Comisia de Dialog Social. Doresc să rezolvăm problemele apărute. Cetăţenii nu trebuie să fie afectaţi de neînţelegerile dintre dumneavoastră", le-a spus celor prezenţi la şedinţă reprezentantul Guvernului în teritoriu. În context, directorul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa, Dumitru Coiciu, i-a spus prefectului oful său. „Dificultăţile de ordin financiar ale regiei sunt cauzate de datoriile neplătite ale Casei Judeţene de Pensii, care trebuie să ne achite sumele aferente abonamentelor de călătorie eliberate deportaţilor şi deţinuţilor politici. Ne judecăm cu Casa Judeţeană de Pensii, pentru că mai are să ne plătească 16 miliarde de lei vechi pentru anul 2010 şi 70 de miliarde de lei vechi pentru 2011. Nu ne-a dat niciun ban. Mai mult, ei ne impun să semnăm o convenţie-cadru, prin care ne sunt cerute pe lângă listele nominale ale celor 4.500 de beneficiari şi copii după cupoane lor de pensie. Din moment ce Casa de Pensii e cea care eliberează cupoanele de pensii, cum să le dăm înapoi copii? Avem pe rol trei dosare civile şi unul penal cu Casa Judeţeană de Pensii. Suntem nevoiţi să ne cerem în instanţă banii care ni se cuvin prin lege", i-a povestit prefectului Dumitru Coiciu. De altfel, cu banii pe care îi va primi de la Casa Judeţeană de Pensii, RATC va plăti datoriile către stat. „Avem datorii către stat. Dacă nu le plătim, AVAS-ul ne va închide conturile şi ne pune sechestru pe bunuri şi vom ajunge în situaţia că nu vom putea deservi cetăţenii", a mai precizat directorul Coiciu. De cealaltă parte, directorul Casei Judeţene de Pensii Constanta, Cristina Samoilă, a precizat că acea convenţie-cadru a fost impusă de Casa Naţională de Pensii. „Pe lângă lista beneficiarilor cerem şi copii după cupoanele de pensii, deoarece în vechile liste apăreau persoane decedate, persoane plecate în alte judeţe sau peste hotare. Dar Dumitru Coiciu refuză să semneze această convenţia-cadru, care de altfel a fost trimisă în toate judeţele de Casa Naţională de Pensii. La ridicarea abonamentelor de la RATC, beneficiarii trebuie să prezinte talonul de pensie, pentru a evita ca pe factură să mai apară persoane decedate sau plecate în alte judeţe", susţine Cristina Samoilă.

Prefectul vrea o nouă şedinţă a Comisiei de Dialog Social

Deoarece Casa Judeţeană de Pensii şi Regia Judeţeană de Transport în Comun Constanţa nu au căzut nici ieri la o înţelegere, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc o nouă şedinţă a Comisiei de Dialog Social. Între timp, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii vor face demersuri către Casa Naţională de Pensii, care este ordonatorul principal de credite, pentru a elimina articolul 3 din convenţia-cadru, care se referă la copiile tichetelor, devenite „mărul discordiei" dintre cele două instituţii. De asemenea, reprezentanţii sindicatului RATC au propus ca aceste copii ale tichetelor de pensie să fie prezentate o dată la trei luni. Până atunci, autobuzele RATC vor circula pe trasee într-un interval orar redus, până la ora 22.00, şi nu 23.00, cum a fost anul trecut. Reamintim că, în baza Decretului lege 118/1990, privind persoanele persecutate din motive politice de dictatura politică instaurată în martie 1945, şi a Legii 189/2000, privind persoanele persecutate din motive etnice de regimul instaurat în perioada 1940 - 1945, RATC eliberează abonamente gratuite, care sunt decontate de CJP Constanţa. Pentru plata acestora, RATC ar trebui să încaseze de la CJP Constanţa, lunar, aproximativ 500.000 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii