Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflictul de munca de la DMHI Mangalia mocneste

ro

23 Sep, 2003 00:00 966 Marime text

Negocieri esuate

Tabelele pentru declansarea protestelor au fost inaintate sindicalistilor * Specialistii BNS au ajuns la concluzia ca se poate acorda o majorare salariala mai mare de patru procente cat a spus administratia santierului * In medierea acestui conflict s-au implicat, pe langa Constantin Bragaru, directorul general al DDFSS, ministrul Ilie Sarbu si Dumitru Costin, liderul BNS * Administratia DMHI declara ca, de fapt, intotdeauna au existat conflicte intre partile implicate in negocieri

La sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala a avut loc, ieri, o noua intalnire intre reprezentantii Sindicatului "Navalistul" si conducerea Santierului Naval Daewoo Mangalia. Aceasta este cea de-a treia intalnire mediata de directorul DDFSS, Constantin Bragaru. Pentru solutionarea conflictului s-au implicat si ministrul secretar de stat in problemele cu sindicatele, Marian Sarbu, precum si Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, insa nu s-a rezolvat nimic. Situatia conflictuala de la DMHI dureaza de aproximativ sapte luni si, in tot acest timp, sindicatul si administratia nu au ajuns la nici un compromis. Acelasi rezultat s-a inregistrat si la intalnirea de ieri.

Pacea sociala, compromisa la Constanta

Directorul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, Constantin Bragaru, a declarat ca, in ciuda eforturilor de mediere a conflictului de la DMHI Mangalia, nici de aceasta data, din pacate, nu s-a ajuns la nici o solutie. In opinia acestuia, mai ramane o ultima speranta, si anume intalnirea de astazi, care va avea loc in cadrul Comisiei de Dialog Social, ce se va desfasura la Prefectura Constanta. "Sper ca ambele parti sa dea dovada de multa maturitate si de mult echilibru si, in cele din urma, situatia sa se poata rezolva. Suntem in continuare in legatura cu ambele parti si suntem dispusi sa ne intalnim zilnic pentru a vedea ce se poate face. Am depus toate eforturile si nu stiu ce se mai poate face pentru a rezolva acest caz. Este primul caz de o asemenea amploare la nivelul judetului in acest an. Se stie foarte bine ca tin foarte mult la pacea sociala, dar in acest caz sunt puncte de vedere diferite pe care nu le comentez", a precizat Bragaru. La randul sau, Vasile Otelea, presedintele BNS, filiala Constanta, a declarat ca, desi a trecut foarte mult timp de la demararea negocierilor, de pe lista revendicarilor nu a fost eliminat nici un punct. "Din pacate, atat administratia, cat si sindicatul sunt cantonate in pozitii adverse. Sper ca, in cele din urma, cele doua parti sa-si dea mana si sa aplaneze conflictul care este pe cale sa izbucneasca", a adaugat Otelea. Referitor la intalnirea de la Prefectura, Florian Marin, presedintele Sindicatului "Navalistul" din DMHI, a declarat ca aceasta este doar informativa si nu va influenta in nici un fel mersul lucrurilor. In ceea ce priveste intalnirea de ieri, liderul sindical a declarat ca, din pacate, nu s-a ajuns la o intelegere pe cale amiabila cu administratia. Referitor la majorarile salariale, acesta a adaugat ca specialistii de la BNS au verificat documentele financiar-contabile si au ajuns la concluzia ca se poate oferi o majorare mai mare de patru procente asa cum a spus administratia. Liderul de sindicat a mai adaugat ca, in situatia de fata, se vor declansa formele de protest. Acest aspect va fi hotarat de salariati, tabelele fiind inaintate chiar de ieri. Conducerea santierului a declarat ca a devenit deja o traditie ca problemele unitatii sa fie rezolvate de diverse institutii ale statului. Aceeasi sursa a precizat ca deja la doua dintre cele mai importante puncte exista o vadita intentie de a se apropia punctele de vedere. La orele suplimentare compania a acceptat propunerea sindicatului, ramanand ca, pana la finalizarea negocierilor, sa se stabileasca si data aplicarii acestora. Cat priveste intrebarile liderului de sindicat, conducerea santierului a declarat ca nu era pregatita sa raspunda la aceste aspecte. Totusi, a specificat ca sporul de nocivitate va fi eliminat ca urmare a rezultatelor analizelor efectuate in acest sens si a adaugat ca numarul managerilor este de 28, si nu 90.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii