Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calvarul copiilor abandonati

ro

15 Aug, 2003 00:00 1151 Marime text

O tanara a fugit din spital imediat dupa ce a nascut

Cu toate ca isi dau silinta, asistentele si medicii Spitalului de Urgenta nu pot inlocui absenta mamei naturale * "Bebelusii au nevoie de plimbari in aer liber, caci altfel sunt predispusi la rahitism. In plus au nevoie de contact social, de cineva care sa se ocupe in permanenta de ei", a explicat medicul sef al sectiei de Neonatologie, doctorul Teodora Bucur

O situatie foarte frecventa cu care se confrunta cadrele medicale de la sectiile de Obstetrica - Ginecologie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta sunt abandonurile copiilor nou-nascuti, mamele acestora fugind chiar din sala de nasteri, imediat dupa ce au adus pe lume bebelusul. Medicii ginecologi spun ca fuga lor imediat dupa nastere poate avea consecinte extrem de grave asupra starii sanatatii, deoarece acestea nu au primit ingrijirile necesare dupa nastere. Asa a procedat si o tanara in varsta de 20 de ani, Aurelia M., din municipiul Constanta care, in cursul zilei de ieri, a fugit chiar din sala de nastere dupa ce daduse viata unui bebelus perfect sanatos. Copilul a fost abandonat in spital. Asistentele medicale au apelat la ajutorul reprezentantilor Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, care au reusit sa ia legatura cu familia tinerei. Din declaratiile lor a reiesit faptul ca bunica bebelusului a promis ca va veni la spital pentru a lua copilul si a-l duce acasa. Insa, pana in cursul serii de ieri, nu venise nimeni sa-l ia.

Lipsa afectiva a mamei nu poate fi inlocuita

Medicul sef al Sectiei de Neonatologie, doctorul Teodora Bucur, a declarat ca numarul nou-nascutilor abandonati, la ora actuala, in spital este de 10. Sase dintre ei sunt aici de mai bine de trei luni. "In general, fiecare medic sau asistenta medicala de pe sectie se ataseaza de cate un copil abandonat de care mai au grija cand au timp, cu toate ca personalul nostru este insuficient", a mai precizat aceasta. Chiar daca medicii si asistentele se implica afectiv si isi dau silinta sa fie cat mai aproape de acesti copilasi, nu pot compensa lipsa afectiva a mamei. In plus, acestia au nevoie de plimbari in aer liber, de hainute adecvate varstei lor, lucruri pe care un spital nu le poate oferi unui nou-nascut.

Lipsa luminii solare duce la rahitism

"Ei au nevoie de un contact indelungat cu persoanele din jur, pentru a se putea dezvolta in mod normal din punct de vedere psihomotor. Nu au o viata normala in spital. Bebelusii au nevoie de plimbari in aer liber, sa vada lumina soarelui caci altfel sunt predispusi la rahitism. In plus au nevoie de contact social, de cineva care sa se ocupe in permanenta de ei", a mai explicat medicul sef al sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Aceasta a mai precizat faptul ca cei abandonati in spital sunt copii perfect sanatosi, insa provin din familii cu posibilitati materiale reduse.

Se cauta nasi de botez

Pe baza unei discutii purtate de catre medicul Teodora Bucur cu preotul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a ajuns la posibilitatea ca reprezentantii bisericii sa gaseasca niste nasi care sa-i boteze pe micuti. "Este un fel de mana intinsa spitalului. Este o idee buna, dar conditia este ca nasii sa fie persoane serioase, care sa se intereseze de aorta micutilor si pe viitor, sa-i ajute cu hainute, hrana si asa mai departe", a explicat medicul sef. Afirmatiile acestea vin ca urmare a aparitiei unui numar impresionant de asa-zisi nasi care vin sa boteze copiii doar pentru a le fi iertate pacatele, facand un fel de pact cu biserica si Dumnezeu, dupa care dispar fara urma, nemaifiind de gasit.

Laptele transportat cu masinile personale ale medicilor

In ceea ce priveste hrana lor, aici nu sunt foarte mari dificultati. Laptele praf pentru micuti este asigurat printr-un program national si distribuit prin intermediul Primariei Constanta care a pus la dispozitie un spatiu si personal adecvat. "Aprovizionarea o facem noi, cu masinile personale. Ne deplasam periodic la sediul amenajat de Primariei pentru a ridica laptele praf", a mai precizat medicul Teodora Bucur.

Salon vechi pentru abandonati

Bebelusii au un salon cu zece paturi special rezervat pentru ei. Din pacate, insa, acesta nu se goleste niciodata ba, din contra, exista perioade cand devine neincapator. Acest salon are nevoie de renovari si dotari corespunzatoare. Banii primiti de spital pentru lucrarile de reparatie nu au fost suficienti, fapt pentru care unele saloane, printre care si cel destinat copiilor abandonati, nu au apucat sa fie reparate. Majoritatea patuturilor sunt vechi, ruginite, saltele sunt rupte, insa problema cea mai grava o reprezinta geamurile care sunt etanse. "Nu stiu ce vom face la iarna, pentru ca geamurile sunt foarte vechi, neetanse iar vantul si zapada intra in saloane. Saltele patuturilor sunt uzate", a conchis doctorul Teodora Bucur.

Laptele praf nu e benefic organismului

Un studiu efectuat de catre UNICEF Romani a dovedeste faptul ca nou-nascutii care sunt alaptati la san au un sistem imunitar mult mai puternic decat cei care, din primele clipe de viata, au fost hraniti cu lapte praf. In plus, cei hraniti natural sunt mult mai inteligenti, nu sunt predispusi la obezitate si au o vedere mult mai buna atat in spatiu cat si in profunzime, fapt pentru care Ministerul Sanatatii a lansat o campanie de promovare a alaptatului la san materializata prin amenajarea saloanelor de tip rooming-in, in care mama isi are alaturi nou-nascutul inca din primele clipe de viata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii