Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aglomeratia si caldura, calvar pentru medici si pacienti

ro

27 Jun, 2003 00:00 722 Marime text

Vechile si permanentele probleme ale sistemului sanitar

Cu toate ca, pe timpul verii, numarul locuitorilor judetului Constanta se tripleaza, iar accidentele sunt mult mai multe, sistemul sanitar de la malul marii trebuie sa se descurce cu aceeasi finantare slaba * Desi s-au infiintat centrele medicale de permanenta, acestea nu ajuta cu mult in descongestionarea activitatii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta * Medicii care isi desfasoara munca in aceste centre isi fac datoria, insa aici se acorda doar primul ajutor, iar majoritatea cazurilor au nevoie de asistenta medicala intra-spitaliceasca

Vara este unul din anotimpurile cu cele mai multe accidente, fapt pentru care sectiile din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta devin neincapatoare pentru numarul mare al urgentelor. In acest caz, cadrele medicale sunt obligate sa amane internarea bolnavilor cronici in favoarea celor care constituie cazuri urgente.

Pretentii mari, finantare mica

Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Gheorghe Ionel Comsa, a declarat ca, in general, toti turistii care vin pe litoral in sezonul estival doresc sa li se acorde asistenta medicala prompta si de calitate, insa acest lucru nu prea este posibil, tinand cont de faptul ca populatia se tripleaza, iar judetul nostru nu primeste bani in plus pentru acordarea asistentei medicale in aceasta perioada. "De vina pentru aceasta aglomeratie sunt, partial, si pacientii. O serie de bolnavi cronici se adreseaza Serviciului de Primire a Urgentelor pentru o serie de consultatii de rutina, stiind ca este gratis si ca pot beneficia si cei care nu au asigurari de sanatate, supraaglomerand si blocand uneori acest compartiment", a mai explicat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Gheorghe Ionel Comsa.

Policlinicile fac ce pot

Cu toate ca s-au infiintat centrele medicale de permanenta, acestea nu ajuta cu mult in descongestionarea activitatii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Medicii care isi desfasoara munca in aceste centre isi fac datoria, insa aici se acorda doar primul ajutor, iar majoritatea cazurilor au nevoie de asistenta medicala intra-spitaliceasca. "Date fiind toate acestea, incercam temporizarea asistentei medicale, in sensul ca, acolo unde nu sunt situatii stringente, pacientii sunt reprogramati, lasand loc astfel pacientilor in stare de urgenta", a afirmat conferentiar doctor Gheorghe Ionel Comsa.

Pediatria, una din cele mai aglomerate sectii

"Suntem nevoiti sa dam prioritate internarilor cazurilor urgente", a declarat seful Sectiei de Ortopedie si Chirurgie Pediatrica, conferentiar doctor Constantin Tica. Acesta a mai precizat faptul ca, de obicei, vara este un anotimp cu foarte multe accidente, mai ales in randul copiilor. "Dat fiind faptul ca este vacanta, copiii stau mai mult la joaca, accidentandu-se foarte des. Cei mai multi dintre copiii pe care ii avem internati pe sectie au fracturi din cauza cazaturilor din pomi sau a accidentelor de masina", a explicat conferentiar doctor Constantin Tica. Acesta a mai afirmat faptul ca exista perioade cand micutii sunt nevoiti sa stea cate doi in pat, din cauza numarului foarte mare de accidente.

Paturile improvizate, ultima solutie

Aglomeratia le face zile negre atat medicilor si asistentelor, cat si pacientilor. Bolnavii stau inghesuiti cate trei in pat, in unele saloane fiind nevoie de mai multe paturi. Acestea au fost improvizate din canapele. Pacientii, care trebuie sa se refaca dupa operatiile mai mult sau mai putin dificile pe care le-au suferit abia daca mai pot respira in saloanele supraaglomerate. Situatia este neschimbata in ceea ce priveste Sectia Neurochirurgie. "Spatiul este extrem de mic. Nu mai stim ce sa mai facem cu pacientii", a declarat una dintre asistente. Cei mai norocosi dorm pe fel de fel de improvizatii, cum ar fi canapele sau chiar targi. Cei mai putin norocosi isi impart patul cu cei nou veniti. Bolnavii au nevoie de mare liniste, deoarece unii dintre ei au suferit operatii complicate pe creier.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii