Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii de la ORL sunt obligati sa foloseasca aparatura din anul 1935

ro

16 Aug, 2003 00:00 2074 Marime text

litoral, icil, experienta, general, mii, jur, costa, necesare, dolari, copiiiCei mai multi pacienti ai acestei sectii sunt copii cu varste foarte mici care inghit tot felul de obiecte si care necesita o interventie prompta * "Trusele pe care le avem in dotare, la ora actuala, sunt foarte vechi, as putea spune chiar arhaice, deoarece dateaza din anul 1935. Bronhoscoapele, sistemul de iluminat si asa mai departe sunt extrem de vechi, insa trebuie sa ne facem meseria cu ceea ce avem", a declarat seful sectiei, conferentiar doctor Gheorghe Ionel Comsa * Astfel, lumina nu este corespunzatoare, in plus, pentru extragerea corpurilor straine, sectia mai dispune doar de o singura pensa care se afla cat de cat in stadiu de functionare, restul aparaturii si a truselor fiind improprii utilizarii in efectuarea actului medical

Medicii din cadrul sectiei ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta fac minuni cand opereaza, in ciuda faptului ca aparatura si instrumentarul folosit dateaza din anul 1935. Exista si straini cu suflet mare care doneaza aparate asamblate din tot felul de vechituri si care nu functioneaza. "Problemele cu care ne confruntam sunt extrem de grave si le-am abordat de foarte multe ori, insa nu s-au gasit solutii nici pana in prezent. Trusele de care avem nevoie trebuie sa contina seturi de instrumente pentru bronhii, esofag, surse de lumina, optici maritoare si asa mai departe, toate acestea fiind adaptate conform categoriilor de varste din care fac pacientii", a explicat medicul sef al sectiei ORL, conferentiar doctor Gheorghe Ionel Comsa. Sectia a reusit sa achizitioneze un burghiu electric si o trusa laringoscopica suspendata. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii constantene "Ovidius". Cadrele medicale s-au conformat si isi desfasoara, in continuare, activitatea in ciuda tuturor lipsurilor cu care se confrunta.Sectia ORL din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta este luata cu asalt, in perioada sezonului estival cu precadere, de catre turistii care sufera de diferite afectiuni cronice, ce se acutizeaza odata cu schimbarea aerului cu cel sarat de pe litoral sau la contactul cu apa marii. Astfel, garzile sunt extrem de aglomerate. "Patologia de vara este variata. Predomina, insa, afectiuni precum laringitele si amigdalitele, din cauza faptului ca oamenii consuma foarte multe lichide reci", a explicat medicul sef al sectiei ORL din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar universitar doctor Gheorghe Ionel Comsa. Acesta a mai precizat faptul ca, in general, bolnavii se prezinta la medic doar in cazuri de urgenta.

Cand nu mai e nimic de facut

"Patologia tumorala - cancerul cailor aero-digesive - este cea mai frecvent intalnita. Din nefericire, insa, pacientii se prezinta mult prea tarziu, atunci cand nu ne mai ramane nimic de facut pentru a-i ajuta. Vindecarea acestor afectiuni este posibila atunci cand vin din timp si mai ales cand se poate interveni chirurgical", a declarat doctorul Comsa.

Aparatura si instrumentar vechi de 70 de ani

Pentru astfel de operatii, dar si pentru extragerea corpurilor straine din gat, cel mai bun mijloc ar fi chirurgia endoscopica. Din pacate insa, aceasta sectie nu beneficiaza de dotarea necesara implementarii unei tehnici atat de avansate. "Putem sa o practicam si noi foarte usor, insa nu dispunem de trusele cu toata gama de instrumente necesare. O astfel de trusa costa in jur de 30 de mii de dolari", a mai explicat medicul sef al sectiei ORL.Cei mai multi pacienti ai sectiei ORL sunt copiii cu varste foarte mici, care inghit tot felul de obiecte si care necesita o interventie prompta cu materiale adaptate varstei lor. "Trusele pe care le avem in dotare, la ora actuala, sunt foarte vechi, as putea spune chiar arhaice, deoarece dateaza din anul 1935. Bronhoscoapele, sistemul de iluminat si asa mai departe sunt extrem de vechi, insa trebuie sa ne facem meseria cu ceea ce avem", a mai afirmat aceeasi sursa. Astfel, lumina nu este corespunzatoare, in plus, pentru extragerea corpurilor straine, sectia mai dispune de o singura pensa care se afla cat de cat in stadiu de functionare, restul aparaturii si a truselor sunt improprii utilizarii in efectuarea actului medical.

Chirurgia endoscopica ar fi binevenita

"Problemele cu care ne confruntam sunt extrem de grave si le-am abordat de foarte multe ori, insa nu s-au gasit solutii nici pana in prezent. Trusele de care avem nevoie trebuie sa contina seturi de instrumente pentru bronhii, esofag, surse de lumina, optici maritoare si asa mai departe, toate acestea adaptate conform categoriilor de varste din care fac pacientii", a explicat doctorul Comsa. Interventiile chirurgicale efectuate de catre medicii ORL-isti din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta se efectueaza cu foarte mare dificultate, acestia bazandu-se pe experienta acumulata de-a lungul anilor.

Donatie care nu poate fi folosita

In urma cu ceva timp, sectia ORL a beneficiat - cu ghilimele de rigoare - de o donatie din partea unui spital elvetian, constand intr-un bronhoscop flexibil. Din pacate, acesta zace uitat intr-un colt, dat fiind faptul ca monitorul este improvizat dintr-un televizor portabil, alcatuit din tot felul de resturi si avand fibra optica sectionata. "Aparatul nu este functional. L-am primit deja stricat si foarte vechi. Am fotografiat toate piesele si am trimis pozele inapoi celor care ni l-au trimis", a explicat medicul sef.

Medicii straini se crucesc

Doctorul Gheorghe Ionel Comsa a mai precizat faptul ca, participand la conferintele si congresele internationale organizate in acest domeniu, a constatat faptul ca medicii straini prezinta statistici referitoare la interventii efectuate cu aparatura de ultima ora, in timp ce judetul nostru se lauda cu reusite chirurgicale efectuate cu dotarea pe care o foloseau si in urma cu 70 de ani. Medicilor straini nu le-a venit sa creada si totusi acesta este purul adevar. "Exista niste pasi care trebuie facuti in domeniul medicinii si acestia se fac numai cu ajutorul aparaturilor de ultima generatie", a mai afirmat seful sectiei ORL.

Noroc cu Facultatea de Medicina

Sectia ORL din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a reusit achizitionarea unui burghiu electric si a unei truse laringoscopice suspendate. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii constantene "Ovidius". Cadrele medicale s-au conformat si isi desfasoara in continuare activitatea, in ciuda tuturor lipsurilor cu care se confrunta. Pana in prezent, nici un pacient nu a fost trimis spre a fi operat in alte centre universitare din tara, personalul de aici dovedindu-si profesionalismul si experienta acumulata de-a lungul timpului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii