Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru supravietuire

ro

27 Mar, 2003 00:00 954 Marime text

Sectia de Terapie Intensiva nu are cu ce sa-si ingrijeasca pacientii

Ziua de spitalizare pe bolnav a scazut cu aproximativ 800 de mii de lei * Medicamentele sunt foarte scumpe * Medicii sunt nevoiti sa efectueze triajul bolnavilor pentru a decide cine va beneficia si cine nu de un medicament mai scump * Firmele furnizoare de medicamente si materiale sanitare refuza colaborarea din cauza datoriilor neonorate din 2002

Medicii care isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta se confrunta cu grave probleme din cauza slabei finantari. In mai putin de o luna de zile, sectia risca sa ramana chiar si fara seringi, fese si asa mai departe. In plus, numarul de paturi a fost redus, sectia functionand, in prezent, cu un numar de 35 de paturi, in conditiile in care ar avea nevoie de 60. Cadrele medicale sunt puse deseori in situatia de a efectua triajul pacientilor deoarece sunt perioade in care sectia este supraaglomerata.Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta se confrunta cu mari lipsuri din cauza slabei finantari. "Anul trecut primeam in jur de 3,8 milioane de lei pe ziua de spitalizare, iar anul acesta ne aloca 2,5 milioane lei. Fondurile au scazut cu circa 800.000 de lei pe zi de spitalizare si pe bolnav", a declarat medicul sef al sectiei de Terapie Intensiva, doctor Gheorghe Nicolae. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat nici macar suma de trei milioane de lei pe care o primeau in 2002 nu era suficienta pentru acoperirea tuturor costurilor. Acesta a precizat faptul ca exista anumite medicamente pentru coagularea sangelui care sunt foarte scumpe, un flacon atingand suma de 25 de milioane de lei. "De obicei, un pacient are nevoie de cinci sau chiar sase astfel de flacoane pe luna. Se pare ca situatia noastra se inrautateste deoarece avem din ce in ce mai putine materiale sanitare, din ce in ce mai putine medicamente", a mai afirmat medicul sef Gheorghe Nicolae.

Facturi neplatite de un an

Marea parte a firmelor furnizoare de medicamente si produse sanitare refuza colaborarea cu aceasta sectie din cauza faptului ca are facturi neonorate de aproximativ un an de zile. "In astfel de situatii nu pot sa procedez altfel decat sa ma plang conducerii spitalului", a declarat doctorul Gheorghe Nicolae, precizand ca nu se poate rezolva absolut nimic din cauza subfinantarii intregului sistem sanitar. Acesta a mai afirmat ca, atata timp cat nu se platesc datoriile, firmele furnizoare de medicamente si materiale sanitare nu vor colabora nici cu Sectia de Terapie Intensiva si nici cu Spitalul Judetean de Urgenta Constanta. Problema este ca aceste firme nu doresc ca serviciile sa le fie onorate, aria produselor existente restrangandu-se din ce in ce mai mult.

Mai avem pentru o luna

In mai putin de o luna de zile, Sectia de Terapie Intensiva risca sa ramana chiar si fara fese, pansamente, leucoplaste. "Deja se simte lipsa unor astfel de materiale sanitare. Mai primim din stocurile existente in magazia spitalului, conditii in care nu putem desfasura o activitate medicala constanta", a explicat medicul sef al Sectiei de Terapie Intensiva. In cazul in care exista doi sau mai multi pacienti care sunt intr-o stare foarte grava si necesita un medicament foarte scump pe care sectia il are intr-o cantitate redusa, se efectueaza un fel de triaj. Pacientul mai tanar, cu sanse mai mari de supravietuire beneficiaza de medicamentul respectiv. "Nu pot sa-i tratez pe toti pentru ca nu am cu ce", a precizat doctorul Gheorghe Nicolae.

Mai putine paturi

Din cele 40 de paturi existente in cadrul Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au mai ramas, in urma restructurarii, 35. "O astfel de unitate sanitara ar trebui sa aiba o Sectie de Terapie Intensiva cu cel putin 60 de paturi. Sunt zile cand sectia este foarte aglomerata si nu mai avem locuri", a explicat medicul sef Gheorghe Nicolae. Date fiind aceste conditii, medicii sunt obligati sa efectueze un triaj al pacientilor. "Daca un pacient si-a revenit cat de cat, trebuie externat deoarece trebuie sa-l ingrijim pe cel care este pe moarte", a mai precizat medicul sef al Sectiei de Terapie Intensiva. In ceea ce priveste aparatura, acesta a precizat faptul ca "este loc si de mai bine". Sectia ar trebui dotata cu inca patru sau chiar cinci aparate de ventilatie artificiala, iar aparatele de anestezie ar trebui inlocuite, acestea fiind vechi de peste 35 de ani, iar viata pacientilor este in pericol deoarece oricand poate avea loc un accident. "Am primit patru aparate de anestezie noi, insa noi avem 20 de sali de operatie. In plus, si celelalte saloane ar trebui monitorizate", a declarat doctorul Gheorghe Nicolae. Algocalminul, vata, spirtul si asa mai departe lipsesc frecvent din dotarea Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Acestea sunt conditiile de moment, iar medicii nu fac altceva decat sa se adapteze si sa incerce sa-si exercite meseria cat mai bine cu putinta, in timp ce unitatile sanitare lupta pentru supravietuire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii