Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Eoliene amplasate dupa grade de rudenie la Mihai Viteazu?!

ro

19 Aug, 2011 11:59 1319 Marime text

In urma cu vreo zece ani, Romania parea ca reuseste sa aduca pe piata un proiect ambitios, care se dorea a fi un fel de salvare pentru bugetele autoritatilor locale. Proiectul amplasarii de turbine eoliene pe pamanturile romanesti, in special in Dobrogea, pentru ca despre acest proiect este vorba - aduce bani autoritatilor, dar se pare ca imbogateste si anumite grupuri de interese locale.

Dupa scandalul parcului eolian din comuna Cogealac, cand primarul Cati Hristu a intervenit sa desparta nemultumitii din zona unde se ridicau turbinele viitorului parc eolian, un alt scandal vine sa dovedeasca faptul ca lupta pentru proprietate, dar si pentru banii ce ar putea fi scosi din afacere, nu ocoleste pe nimeni.

Ultimele dispute s-au iscat in Mihai Viteazu, unde, potrivit localnicilor, primarul Gheorghe Grameni a realizat un nou Plan Urbanistic Zonal, la scurt timp dupa ce firma spaniola Iberdrola Renovables si-a exprimat intentia de a construi un parc eolian in zona. Nimeni nu ar fi banuit in anul 2008, atunci cand proiectul a fost prezentat intr-o dezbatere publica, faptul ca se va ajunge la situatia in care proprietari, mostenitori sau oameni de afaceri care lucreaza pamanturile in arenda - nu vor mai sti ce sa lucreze si pana cand.

Parcul eolian de la Mihai Viteazu era prezentat la momentul respectiv ca fiind cel mai mare din tara, proiectul aducand mari sperante celor din zona. Acum, lucrurile stau cu totul in alt mod.

„Observator" de Constanta a primit sesizari din partea unor localnici cu privire la seriozitatea si corectitudinea derularii acestui proiect in comuna. „Cand a aparut proiectul cu eolienele, probabil, Primaria Mihai Viteazu a avut un anume plan de amplasare a turbinelor si a schimbat Planul Urbanistic Zonal. Eu sunt mostenitorul unei suprafete de 3,08 ha si ma trezesc peste noapte ca imi este mutata delimitarea, doar ca turbina sa pice pe pamantul unor anume oameni. Primaria a modificat PUZ-ul cu bani publici, in interes privat! Banii ajung la fratele viceprimarului, care va avea pe pamanturile lui nu mai putin de 47 de turbine (numarul total fiind de 71 de turbine), pentru fiecare urmand sa primeasca anual suma de 3.000 euro, timp de 50 de ani de acum inainte", sustine Mihai Petre, mostenitorul lui Mihai Ion, unul dintre nemultumitii din comuna.

Un alt locuitor din Mihai Viteazu, Paul Nichita, proprietar de terenuri si om de afaceri care lucreaza pamant in arenda, a declarat pentru „Observator" ca „autoritatea locala (Primaria Mihai Viteazu n.r.) trebuie sa puna in posesie proprietarii pe lungimea si latimea existente in documente". De asemenea, Nichita sustine ca nimeni din cadrul administratiei locale nu l-a contactat vreodata pentru a-i aduce la cunostinta modificarile din teren, dar s-a trezit cu o delimitare provizorie ce duce in mijlocul canalului de irigatii dintr-o zona a terenului pe care cultiva de ani de zile lucerna.

Ieri, inainte de pranz, la Primarie nu se afla nimeni cu care sa putem discuta despre aceste probleme ale cetatenilor, iar primarul nu a raspuns apelurilor telefonice venite din partea „Observator" pana la inchiderea editiei. Asteptam un punct de vedere si vom reveni cu noi declaratii si amanunte despre acest proiect.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii