Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:20 16 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UNPR și PRM nu au depus cereri Cât au cheltuit candidații constănțeni în campania electorală pentru locale! (document)

ro

23 Jul, 2016 00:00 2285 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat Autorității Electorale Permanente informații privind cuantumul sumelor solicitate spre rambursare de către competitorii electorali participanți la alegerile locale din anul 2016 pentru funcția de primar, consilieri locali și județeni.

Condițiile de rambursare a cheltuielilor electorale 

Partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au obţinut, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru toate consiliile locale şi de sector al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi toate candidaturile de primar, respectiv primar general al municipiului Bucureşti şi care au îndeplinit condiţiile legale, au dreptul de a obţine rambursarea cheltuielilor electorale efectuate atât la nivel local, cât şi central, potrivit art. 57 alin. (4) din Normele metodologice.
 
Pe de altă parte, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu au obţinut numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obţin, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale judeţene, rezultat prin însumarea voturilor valabil exprimate pentru toate consiliile locale şi pentru toate candidaturile de primar din judeţ, precum şi pentru consiliul judeţean, şi care au îndeplinit condiţiile legale, au dreptul de a obţine rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripţia electorală judeţeană respectivă, potrvit art. 57 alin. (5) din Normele metodologice de finanţare a campaniei electorale furnizat de Autoritatea Electorală Permanentă, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu obţin numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obţin, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale de sector, rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru consiliul local al sectorului şi pentru primarul sectorului, şi care au îndeplinit condiţiile legale, au dreptul de a obţine rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripţia electorală de sector, potrivit art. 57 alin. (6) din Normele metodologice.
 
În acelaşi timp, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu obţin numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obţin, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale a Municipiului Bucureşti, rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, şi care au îndeplinit condiţiile legale, au dreptul de a obţine rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripţia electorală a municipiului Bucureşti, potrivit art. 57 alin. (7) din Normele metodologice.
În ce priveşte sumele cheltuite suplimentar, la nivel central, de către partidul politic, alianţa politică şi organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se rambursează numai în cazul în care acestea au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional, potrivit art. 48 alin. (6) din Legea nr. 334/2006, republicată.

Ce sume au de primit candidații la funcția de primar?! 

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă contribuțiile personale ale candidaților, donațiile sau banii proveniți de la partid în susținerea candidaților până la data debutului campaniei electorale. Potrivit datelor parțiale interogate de Autoritatea Electorală Permanentă, mai mulți candidați la funcțiile de primar din județul Constanța au solicitat rambursarea cheltuielilor de campanie, după cum urmează:
Vergil Chițac – Partidul Național Liberal - 52.000 de lei, candidat primăria Constanța;
Cristian Radu - Partidul Național Liberal - 10.500 de lei, candidat primăria Mangalia;
Marian Odor - Partidul Național Liberal - 10.500 de lei, candidat primăria Medgidia;
Candidatul independent la primăria Constanța, George Andrei Popescu a depus o cerere de rambursare în cuantum de 6.954,4 lei;
Candidatul independent la primăria Mangalia, Zanfir Iorguș a depus o cerere de rambursare în cuantum de 7.492,8 lei;
Candidatul independent la primăria Medgidia, Valentin Vrabie a depus o cerere de rambursare în cuantum de 10.020,4 lei;

Ce formațiuni politice au solicitat rambursări de la AEP?!

Partidul Social Democrat a solicitat în cererea de rambursare suma de 283.937 lei pentru candidații din județul Constanța. Purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, Mircea Dobre susține că mandatarul financiar al partidului a depus solicitarea pentru întreaga organizație. Dobre a mai spus că și candidatul PSD la primăria Constanța, Decebal Făgădău a solicitat rambursarea sumelor cheltuite în campanie în cuantum de 51.500 lei iar pentru Consiliul Local Municipal, suma se ridică la 30.000 lei.
Partidul Alianța Democraților și Liberalilor a solicitat rambursarea următoarelor sume: pentru primăria Constanța - 44.371 lei, pentru primăria Mangalia - 3.564 lei, pentru primăria Medgidia, suma de 1.100 lei, pentru Consiliul Județean - 15.447 lei și pentru Consiliul Local Municipal suma de 27.847 lei.
 
Din răspunsul formulat de reprezentanții Autorității Electorale Permanente, Partidul Mișcarea Populară nu a solicitat returnarea sumelor folosite în Campania pentru primăria municipiului Constanța; Contactat telefonic, candidatul PMP pentru primăria Constanța, Claudiu Palaz susține că a solicitat rambursarea sumelor cheltuite în campanie.
 
În schimb pentru cheltuielile campania electorală pentru Consiliul Județean, PMP solicit rambursarea a 24900 de lei iar pentru Consiliul Municipal - 78.187 lei.
Uniunea Națională pentru Progresul României și Partidul România Mare nu au depus cereri pentru rambursarea cheltuielilor electorale aferente alegerilor locale din 5 iunie 2016.
Pentru candidații independenți, suma totală solicitată pentru consiliul local și consiliul județean este de 47.965 lei.
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii