Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren al Institutului de ovine, cedat pentru soseaua de centura

ro

03 Nov, 2009 00:59 4203 Marime text
harta__centura_constanta..jpgÎn anexa materialului, puteţi vizualiza lista completă a expropriaţilor - persoane fizice şi juridice - care se află pe traseul viitoarei variante de ocolire a Constanţei

Senatorii au votat, ieri, în unanimitate, proiectul de lege prin care se cedează în administrarea Ministerului Transporturilor un teren de 141.993 de metri pătraţi, aflat la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas, pentru începerea lucrărilor la varianta de ocolire a municipiului Constanţa.

Chiar dacă votul final era programat cu o săptămână înainte, lista lungă a proiectelor pe care senatorii le-au avut de dezbătut pe 26 octombrie a făcut ca acesta să fie amânat pentru şedinţa din 2 noiembrie. Senatorul PSD Nicolae Moga ne-a declarat înainte de începerea votului că, în principiu, toţi senatorii s-au arătat în favoarea promovării proiectului de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, în 10 iulie, fiind prezentat în Biroul Permanent în 2 septembrie a.c. Acesta a fost avizat favorabil de comisia economică, industrii şi servicii, de cea pentru privatizare şi administrarea activelor statului, de cea juridică, dar şi cea de agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.

După ce în luna martie a acestui an s-a întocmit lista celor 395 de persoane fizice şi juridice care trebuie să cedeze statului 1.878.533 de metri pătraţi din Ovidiu, Constanţa, Cumpăna, Agigea, Ministerul Transporturilor a cerut şi Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti" - Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas - din cele 572 de hectare deţinute, o suprafaţă de 141.993 metri pătraţi, aflată în extravilan, pentru completarea traseului.

„Ni s-a cerut consimţământul"

De altfel, în apropierea Institutului de Cercetare se fac deja lucrări pregătitoare pentru demararea construcţiei variantei de ocolire a Constanţei. Potrivit declaraţiilor directorului Institutului de Cercetare, Radu Răducu, lucrările care se fac în zonă nu aparţin institutului, chiar dacă sunt la mică distanţă de fermă. Deşi în documentaţia caietului de sarcini este specificat că, dacă pe suprafaţa care se va da în administrare Ministerului Transporturilor există clădiri, acestea trebuie predate constructorului, directorul ne-a declarat că pe suprafaţa cerută de MT nu există clădiri: „Terenul pe care îl cedăm este unul arabil. De altfel, noi am fost consultaţi încă din vara trecută în legătură cu predarea acestuia şi ne-am dat într-un fel consimţământul", a completat Răducu.

După acordul exprimat de senatori, proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care trebuie să dea votul final până pe 19 noiembrie. Ulterior, predarea suprafeţei de teren se va face în baza unui protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Este posibil ca, până la sfârşitul anului, vistieria Ministerului Transporturilor se va îmbogăţi cu încă 14 hectare.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii