Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion a depus propunerea de modificare a Ordinului nr. 414/2020 pentru obținerea avizului epidemiologic la ieșirea din izolare sau din carantină (document)

ro

28 Mar, 2020 00:00 5525 Marime text

În ultimele zile, sediile DSP din țară au fost luate cu asalt de către persoanele ieșite din carantină, care au nevoie de avizul epidemiologic. Situația este îngrijorătoare. Nu este absolut deloc în regulă să se creeze astfel de cozi. Pe măsură ce trec zilele, sute, mii de oameni vor ieși din carantină și vor îngroșa rândurile pentru obținerea acestui document, crescând riscul de transmitere a virusului.
De aceea, deputatul constănțean Stelian Ion  împreună cu colegii săi, senatorul Adrian Wiener și deputatul Emanuel Ungureanu, au înaintat ministrului sănătății o propunere de modificare a Ordinului nr. 414/2020.
Ultima modificare realizată prin Ordinul nr. 497/2020, deși conține multe elemente pozitive, a scăpat însă câteva neclarități și necorelări.

“Din text trebuie să rezulte clar că, pentru persoanele aflate în izolare de domiciliu, care până la sfârșitul perioadei de 14 zile nu au avut simptome, concediul și indemnizația pentru această perioadă se acordă doar în baza declarației pe proprie răspundere. Deși acesta a fost sensul modificării realizate prin Ordinul nr. 497/2020, există în textul actual o necorelare.
De asemenea, trebuie clarificat ce se întâmplă în cazul celor aflați în izolare care au simptome”, spune Stelian Ion.
Parlamentarul constănțean, aduce și câteva lămuriri suplimentare pentru cei care ies din perioada de carantină (carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu) se impun:
- Persoanele aflate în izolare la domiciliu care ies din perioada de 14 zile fără a avea simptome pot ieși din carantină fără a avea nevoie de avizul epidemiologic eliberat de DSP
- Persoanele aflate în izolare la domiciliu care au simptome în perioada de 14 zile trebuie să apeleze medicul de familie sau serviciul 112
- Perioada de izolare la domiciliu este de 14 zile, potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 114/2020. Asta înseamnă că, indiferent de data la care ai avut contactul cu persoana confirmată cu covid-19, sau cu persoana care a călătorit în zonă galbenă și are simptome, stai acasă 14 zile. Termenul de 14 zile se calculează de la data izolării, nu de la data contactului așa cum se procedează uneori!
- Pentru persoanele aflate în carantină instituționalizată, la sfârșitul perioadei de carantină DSP-ul trebuie să se deplaseze la centrul de carantină pentru eliberarea avizului epidemiologic sau să elibereze și să transmită avizul epidemiologic on-line.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii