Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD ia în calcul boicotarea alegerilor locale Făgădău - „2016 este un an decisiv, ori câştig Primăria, ori mă retrag din politică!”

ro

27 Jan, 2016 00:00 3926 Marime text


PSD ia în calcul boicotarea alegerilor locale dacă Guvernul va modifica modalitatea de alegere a primarilor dintr-un tur în două tururi. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susține că ar fi ultima variantă, dacă nu se ajunge la un acord: „Dacă se continuă acest demers de modificare a legislației electorale, PSD poate merge până la boicotarea alegerilor.”
 
Preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa şi candidatul anunţat al social-democraţilor la primărie, Decebal Făgădău, a precizat, foarte sec, că se va supune deciziei partidului, evident, dacă se va lua o decizie pe acest subiect.
 
Referitor la legea de alegere a primarului, Decebal Făgădău spune că îi este indiferent modul final în care se va decide desemnarea edililor-şefi. „Îmi este indiferent. Pe mine însă mă interesează să se stabilească odată pentru totdeauna varianta finală, că să ne apucăm să conturăm agenda cetăţeanului, nu mai este mult şi se va intra în linie dreaptă”, afirmă preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa. 
 
Candidatul Decebal Făgădău face aceste afirmaţii şi pentru că 2016 este un an decisiv pentru el. „Mă aflu în faţa unui moment decisiv, care are loc într-un an decisiv pentru mine. Obiectivul meu este câştigarea alegerilor. Dacă acest lucru nu se va întâmplă, îmi voi reconfigura cariera. Nu mă interesează niciun alt calcul, parlamentare sau alte paliative”, a mai spus viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei. Făgădău spune, practic, că, în  cazul în care va reuşi să coaguleze prin vot voinţa electoratului, nu va avea nicio satisfacţie să primească o funcţie politică pe care i-ar putea-o oferi eventual partidul.


 
În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD Constanţa, deputatul Mircea Dobre, are un punct de vedere ceva mai detaliat pe subiect. Dobre admite că, în acest moment, PSD Constanţa este avantajat de actualul sistem electoral şi pentru că are deja un candidat  aprobat şi asumat oficial, în comparaţie cu liberalii, despre al căror candidat se discută  deocamdată prin cafenele.
 
„Normal că plecăm cu un avantaj, pentru că avem un candidat, faţă de PNL, care înţeleg că nu au unul asumat oficial sau aprobat de vreun for al partidului. Pe surse ştim şi noi că ar fi vorba despre un independent. Indiferent de sistem, noi ne vom bate să câştigăm, iar dacă decizia conducerii PSD va fi de boicot, o vom respecta”, spune Dobre. 
 
Totodată, deputatul susţine că nu poate înţelege ipocrizia liberalilor. „Democraţia pe plan local este dată de alegerea Consiliului Local, care este parlamentul local. Nu înţeleg de ce, pentru modificarea unei legi organice, PNL se cramponează, raportându-se la un singurul om, este vorba despre primar. Consiliul este cel care aprobă sau nu proiectele propuse de primar. Spre Consiliu ar trebui să-şi îndrepte atenţia partidele politice, dacă tot vorbesc despre respectarea democraţiei. Nu ne putem raporta la o singură persoană în tot acest joc democratic. Consider fantasmagorică propunerea PNL, care vine cu patru luni înaintea alegerilor, şi ipocrită în acelaşi timp, raportându-ne şi la alte declaraţii sau demersuri ale liberalilor. Păi doamna Gorghiu a uitat când declara pe toate posturile de televiziune că trebuie grăbită aprobarea legii votului prin corespondenţă, în condiţiile în care în Parlament existau trei proiecte pe acest subiect? În aceste condiţii, Liviu Dragnea are dreptate! Noi vrem să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Nu e vina noastră că PNL şi-a făcut nişte sondaje din care reiese că vor pierde alegerile şi încearcă să mai salveze ceva cu turul al doilea la primar!”, a comentat Mircea Dobre.
 
„Dacă se poate schimba, hai să schimbăm şi în ziua alegerilor. Iresponsabilitatea e la o limită extremă. E vorba doar despre o ipoteză. O asemenea schimbare înseamnă că ne disociem de acest guvern. Au un program de guvernare şi ei abdică de la el. Nu e normal să schimbi regulile în funcţie de sondajele de opinie. Nu putem să fim de acord şi vom uza de toate mijloacele democratice pe care le avem la îndemână”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae, imediat după declarațiile șefului de partid.

PNL sesizează Avocatul Poporului

Liberalii constănţeni au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că se impune revenirea la alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin. Liberalii sunt de părere că această modalitate ar oferi şansa alegerii unor candidaţi cu mai multă reprezentativitate şi legitimitate.   PNL a transmis o scrisoare deschisă Avocatului  Poporului, prin care îi cere să sesizeze CCR pe tema actualei legi electorale, care prevede  alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Avocatul Poporului a luat act de existența mai multor solicitări din partea unor partide politice sau reprezentanți ai societății civile cu privire la sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu art. 101, alin. (2) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Petițiile adresate Avocatului Poporului privind toate criticile formulate vor fi analizate în conformitate cu prevederile constituționale și competențele stabilite de lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hannibal 28 Jan, 2016 07:27 Declaratai dlui Fagadau suna ca o amenintare . Daca nu ma veti vota , nici nu stiti ce pierdeti. Ma voi retrage si nimeni nu va fi capabil sa continue politica legumei furajere Mazare . Dl Fagadau , direct sau indirect a fost complicele lui Mazare . Nimeni nu l-a auzit facand o decalaratie de genul , daca nu-l dam jos pe Mazare eu ma retrag din partid . Dl Fagadau face parte din categoria politicianistilor care sunt preocupati de cariera si interesul lor personal nu de soarta celor peste cinzeci de mii de saraciti dependenti de sacose si care , in semn de recunostinta voteaza cu pesedeul . Ne ingrijoreaza in aceeasi masura castigarea primariei de catre PNL . Pe cine sa alegem ? Toti candidatii la functia de primar din fostul PNL si fostul PDL l-au sprijinit pe Mazare . Cand NOUL si MARELE PNL format din toate vechiturile celor doua foste partide , cu vestitii comici ai politichiei tomitane , Manea , Hasotti si Chiru n-au facut decat sa se compromita in campanii electorale jalnice , cine-si poate inchipui ca dl Chiru , cu un picior in puscarie va putea sa fie primarul Constantei . Daca e sa ne facem neaparat rau cu mana nostra , mai bine sa-l votam pe Dl Tararache , un fin intelectual si politician de clasa , om cu o aleasa educatie , om de mare viitor care-l va inlocui pe marele Hasotti si pe Dragomir simultan si in acelasi timp. Va fi vai de noi si cu primar pesede si cu primar penele . P:oate dl Chitac sa fie primarul ideal ? NU credem . Istoria demonstreaza ca militarii (ne refrim la generali si amirali) n-au fost niciodata buni in politica . Nu ne refrim neaparat la Averescu . Avem deja in Romania generali de carton si tinichea ca genialii Oprea si Ontanu .
  • Mihai 27 Jan, 2016 11:42 Pa Pa! Asta e deja cu un picior iesit pe usa. Sa-l ajutam!
  • asa 27 Jan, 2016 10:30 si mazare tot cu aceasi vrajeala umbla
  • constanta 27 Jan, 2016 09:00 Constanta isi doreste un Primar ca dumneavoastra.Ziarele au si ele interesele lor.Ziua il sustine pe Chitac pt ca in spatele lui este Comanescu.Important e ca,asa cum a declarat Comanescu ca,baga si 500.000 euro numai sa castige Chitac alegerile,sigur se va face frauda la alegeri.Chitac nu arata a primar.Constanta isi doreste primar pe Decebal Fagadau !