Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:51 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD are lista! Făgădău avea planuri de candidatură din 2014?

ro

29 Jan, 2016 00:00 1377 Marime text
PSD a promis la Comitetul Naţional Executiv de la Piatra Neamţ locuri eligibile pentru candidații neafiliați politic cu notorietate și bună reputație în comunitate. PSD a lansat astfel o provocare pentru societatea civilă. Cui se adresează, de fapt, PSD?
 
La prima vedere, strategia PSD pentru alegerile locale este să deschidă partidul către societate şi oameni, o idee bună, dar care nu se știe cum va fi pusă în practică.
 
PSD nu a anunțat și care este mecanismul în baza căruia va alege pe acei membri ai societății civile care își doresc să candideze pentru funcțiile de consilieri locali. Cine sunt acei oameni deosebiți? Cine îi va propune? Care societate civilă îi va valida? Cum? Social-democrații nu indică nici cine sau ce este acea societate civilă din rândurile căreia vor să „recruteze” candidați: fundații, ONG-uri, asociații?…
 
Candidatul PSD la primăria Constanţa, Decebal Făgădău, spune categoric că nu din rândul celor mai sus enumeraţi vor proveni candidaţii la consiliile locale. Raţionamentul lui Făgădău, care deţine şi funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PSD, este destul de corect: „Sunt curios şi aştept să văd cum se va transpune decizia PSD luată la Piaţa Neamţ, pentru că, din punctul meu de vedere, partidele politice nu trebuie să amestece societatea civilă, şi aşa fragilă, organizată în asociaţii şi ONG-uri. Eu, unul, nu voi coopta pe lista de consilieri oameni din ONG-uri. Partidele, dacă vor să se deschidă către societatea civilă, trebuie să identifice oameni, lideri de opinie care nu fac parte din astfel de organizaţii, deoarece candidaţii trebuie să aibă apartenenţă politică. Or când un ONG sau un lider al unei asociaţii se afiliază politic, automat leagă numele acelei structuri civice de cel al partidului pentru care optează. În Constanţa sigur nu vom proceda astfel, cel puţin eu nu susţin această idee!”

„Mi-a spus Decebal Făgădău că a întocmit o listă de astfel de oameni încă din 2014”...

Privită dintr-o altă perspectivă, propunerea lansată de PSD poate avea un efect mult mai interesant în interiorul partidului. În spatele dorinței de a susține reprezentanți ai societății civile se poate ascunde intenția de a scăpa de anumiți dinozauri care, în condițiile de înnoire anunțate, nu și-ar mai găsi loc pe listele de candidați.
 
Una peste alta, ideea merită atenție și vom urmări cu interes evoluția acestui proiect politic al PSD.
 
Şi vicepreşedintele PSD Constanţa Gheorghe Donţu are un punct de vedere pe acest subiect: „Categoric, partidele nu au ce să caute în ONG-uri şi viceversa. Prin societate civilă eu înţeleg acei oameni cu valoare în societate, cu notorietate şi puncte de vedere pertinente, care însă să fie dispuşi să se înregimenteze politic, iar pe de altă parte să nu se afle în situaţia de a decredibiliza o asociaţie pe plan local, prin alegerea lor politică. Mi-a spus Decebal Făgădău că a întocmit o listă cu astfel de oameni încă din 2014. Sigur, oamenii aceia trebuie întrebaţi dacă vor să se alăture PSD, abia apoi pot deveni consilieri locali, cu votul cetăţenilor. E o listă sănătoasă, e o listă care nu e de partid. Băiatul ăsta are o listă de nume valoroase, acum, să vedem câţi dintre ei vor accepta să vină alături de PSD. Din ce ştiu eu, acei oameni ar accepta. Nu este obligatoriu ca acei oameni să devină consilieri locali, ei pot lucra alături de el, îl pot consilia, acei oameni reprezintă deschiderea PSD către comunitate, pentru că partidul nu trebuie să rămână la nivel de trunchi, el trebuie să se dezvolte.”
 
„Nu ştiu dacă toată acea listă este eligibilă, însă poate constitui un punct de plecare. Acelora li se vor adăuga cu siguranţă oamenii de partid, din toate categoriile“, a mai spus Donţu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii