Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primariile, vinovate ca MMFPS n-a trimis ajutoarele pentru caldura

ro

16 Mar, 2009 03:26 1198 Marime text
Mihai_Lupu_ONLINE.jpgÎn urma discuţiilor purtate cu primarii mai multor localităţi din Colegiul nr. 2, deputatul PNL Mihai Lupu a adresat o interpelare ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu.

Motivul demersului său: existenţa a numeroase cazuri în care beneficiarii ajutorului pentru încălzire, acordat de minister, nu au intrat în posesia tranşei pentru intervalul ianuarie - martie 2009, deşi sumele trebuiau să le parvină la începutul anului. Deputatul Lupu a solicitat să i se aducă la cunoştinţă cauzele întârzierii şi o estimare a datei când situaţia se va rezolva.
Interpelarea deputatului PNL a fost depusă la începutul lunii precedente, însă răspunsul ministrului Marian Sârbu a fost dat după aproximativ o lună. Pe două pagini, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu a ratat prilejul de a-şi lăuda instituţia şi rolul său în protejarea persoanelor cu o situaţie financiară precară, prin acordarea unor facilităţi. Referindu-se strict la tema interpelării deputatului PNL Mihai Lupu, ministrul Sârbu a ţinut să menţioneze etapele prevăzute de lege în cazul alocării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Tactica a avut ca scop evidenţierea adevăratului vinovat pentru întârzierea plăţilor de la minister. În opinia ministrului Marian Sârbu, imposibilitatea MMFPS de a efectua plăţile la timp este cauzată de nerespectarea de către primării a termenelor legale pentru preluarea datelor de la beneficiari şi emiterea deciziilor de către primar. De altfel, demnitarul l-a „liniştit" pe parlamentarul PNL, explicându-i că „situaţia prezentată nu este singulară, ea manifestându-se şi la nivelul altor judeţe".

Bani pe hârtie, nu în vistieria primăriilor!?

Răspunsul ministrului Sârbu la interpelarea deputatului PNL Mihai Lupu a inclus şi datele în care MMFPS a făcut plăţile ajutoarelor respective pentru judeţul Constanţa. Curios este că interpelarea deputatului liberal constănţean a fost formulată pe 10 februarie anul curent şi făcea referire la neachitări de ajutoare în perioada ianuarie-martie, iar în răspuns apare că MMFPS a făcut trei plăţi, ultima fiind pe 16 februarie. „O parte însemnată din necesarul de sume pentru plata ajutorului a sosit prea târziu de la primării pentru a mai putea fi plătite în cursul anului 2008, plata fiind efectuată imediat după 1 ianuarie 2009 (5 ianuarie 2008). Plăţile au continuat funcţie de solicitările sosite din partea primăriilor", menţionează ministrul Marian Sârbu.
Reamintim că, la nivelul judeţului Constanţa, au fost aprobate, până la 1 ianuarie 2009, 25.362 ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică şi 3.424 ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale. Conform datelor furnizate de MMFPS, pentru aceste ajutoare, în ianuarie şi februarie anul curent, s-au efectuat plăţi în valoare de 1.021.602 lei.

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii