Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernatorul Deltei, retinut in privinta pescuitului industrial

ro

10 Mar, 2009 02:51 1019 Marime text

Motivaţia guvernatorului RBDD, Grigore Baboianu, s-a rezumat la lipsa cunoştinţelor referitoare la definiţia termenului de „pescuit piscicol" * Acesta a mai venit şi cu propunerea  încredinţării către populaţia locală a dreptului de valorificare a resurselor din Deltă

După ce ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, vinerea trecută, la Constanţa, că „povestea cu pescuitul industrial se va termina", la începutul acestei săptămâni, Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a refuzat să se pronunţe concret în acest sens.
Încă din 2008, problema legată de pescuitul din Delta Dunării a constituit tema unor dezbateri publice, în cadrul cărora actualul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a susţinut ideea că resursa piscicolă trebuie valorificată nemijlocit, prin încredinţare directă către asociaţiile de pescari. La acel moment, ideea a rămas la stadiul de propunere, fără ca, ulterior, să se concretizeze într-un act normativ.
La întâlnirea pe care ministrul Mediului, Nemirschi, a avut-o, vineri, cu asociaţiile patronale din turism, problematica reprezentată de pescuitul industrial a fost foarte serios luată în calcul. Nemirschi a declarat că, în maximum două-trei săptămâni, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă, în sensul interzicerii pescuitului industrial în Delta Dunării.
De cealaltă parte, guvernatorul Deltei a refuzat să se pronunţe în ceea ce priveşte intenţia declarată a ministrului: „Nu ştiu ce înseamnă pescuit industrial. Ştiu că în Deltă există pescuit comercial, iar toate aceste tipuri sunt reglementate de legile în vigoare. Nu ştiu care din cele patru categorii de pescuit este vizată prin interzicerea pescuitului industrial şi nu pot să îmi fac un punct de vedere, cât timp nu se defineşte această noţiune", a declarat acesta pentru Agerpres.

Resursele Deltei, date populaţiei locale

Pentru perioada următoare, Grigore Baboianu intenţionează să propună din nou încredinţarea directă a dreptului de valorificare a resurselor din Deltă populaţiei locale. Această intenţie de modificare a Ordonanţei nr. 23 din 2008, privind pescuitul, fondul piscicol şi acvacultura, are la bază aplicarea prevederilor care definesc statutul Deltei Dunării de Rezervaţie a Biosferei. „Într-o rezervaţie a biosferei, valorificarea resurselor trebuie să se facă nemijlocit de populaţia locală şi în beneficiul acesteia, astfel încât să se poată consolida o relaţie reciproc avantajoasă între administratorul rezervaţiei şi populaţia locală". Baboianu vede astfel ca singură soluţie în acest sens încredinţarea directă către populaţie a dreptului de valorificare a resurselor. Acesta a mai declarat, de asemenea, că această soluţie vine în condiţiile în care este absolut necesară aplicarea conceptelor pe care ţara noastră le-a agreat prin semnarea tratatelor internaţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii