Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:37 28 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarație politică Ştefan Mihu (PSD) - „Avem nevoie de facilitați portuare, de construcții și reparații de nave comerciale și militare destinate transportului maritim“

ro

14 Aug, 2019 00:00 749 Marime text

Senatorul PSD de Constanța Ştefan Mihu a susținut o declarație politică în plenul Senatului cu ocazia zilei de 15 august - praznicul Adormirii Maicii Domnului și Ziua Marinei.
Parlamentul social-democrat afirmă că, dincolo de semnificația religioasă, cu totul specială, a zilei de 15 august, profund legată de spiritualitatea și tradițiile creștine ale poporului român, această zi reprezintă şi momentul aniversar al Marinei Militare şi Civile.
 
„Ziua Marinei reprezintă cu mult mai mult pentru țara noastră decât marcarea unui simplu moment aniversar dedicat Marinei noastre Militare și Civile! Ea evidențiază, în același timp, unul dintre atuurile economice și comerciale de importanță majoră ale României, în calitatea ei de țară riverană la Marea Neagră, inclusiv prin portul Constanța, unul dintre cele mai mari porturi ale Europei și ale lumii, fapt de natură să ne asigure deschiderea și accesul neîngrădit spre toate mările și oceanele și, implicit, spre celelalte state riverane ale lumii. 
 
În aceeași logică, este important să subliniem că Marea Neagră reprezintă o autentică punte de legătură nu doar între Europa și Orientul Mijlociu, ci, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și Canalul de Suez, furnizează o conexiune mai rapidă, mai lesnicioasa și, oricum, mai ieftină din punct de vedere economic și comercial cu continentul african și sud-estul asiatic.
 
În plus, platforma continentală și zona economică exclusivă a României la Marea Neagră asigură țării noastre un statut unic și privilegiat la nivelul UE, alături de Marea Britanie, prin prisma rezervelor strategice relevante de petrol și gaze direct exploatabile, existente în zonă, cu posibilități reale de export spre partenerii UE și NATO.
 
Nu în ultimul rând, atunci când vorbim de statutul riveran la Marea Neagră al României, vorbim și de rolul ei deosebit, de avanpost și furnizor regional de securitate, inclusiv pe dimensiunea maritimă, cu o poziție relevantă în flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice și al UE!
 
Apreciez că țara noastră ar trebui să acorde, în continuare, o atenție sporită investițiilor în regiune, cu accent pe proiecte durabile, capabile să atragă și să valorifice fonduri europene, dată fiind dimensiunea strategică euro-atlantică și europeană specială a unor asemenea investiții, cu accent pe îmbunătățirea facilitaților portuare românești la Marea Neagră, modernizarea și diversificarea lor, inclusiv pe dimensiunea de construcții și reparații de nave comerciale și militare destinate transportului maritim și oceanic.
 
La mulți ani tuturor celor ce slujesc cu devotament în domeniul naval! Felicitări și cât mai multe realizări în activitatea viitoare!”, a spus Mihu în declarația politică.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii