Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum şi-au propus candidaţii ARD să dea o altă culoare judeţului Vezi radiografia Constanţei şi soluţiile la problemele depistate

ro

23 Nov, 2012 00:00 2026 Marime text

04_ARD_-_Zanfir_Iorgus_Tudor_Serban_Tanase_Barde_Constantin_Chirila_2.jpgLipsa locurilor de muncă, preţul extrem de mare al apei şi o agricultură prost gestionată sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă judeţul.

În cea de-a doua săptămâna de campanie, candidaţii Alianţei România Dreaptă au făcut o radiografie a problemelor cu care se confruntă constănţenii din judeţ. Ieri, într-o conferinţă de presă, aceştia au ţinut să prezinte principalele probleme depistate dar şi soluţiile privind rezolvarea acestora.

De la începutul campaniei electorale, candidaţii ARD s-au aflat în permanenţă în legătură directă cu cetăţenii şi cu problemele din judeţ. Tănase Barde, candidat pentru Colegiul 2 Senat, şi Constantin Chirilă, candidat în Colegiul 4 Deputaţi, au mărturisit că au vorbit personal cu peste 1.500 de persoane până la această dată şi că şi în zilele următoare vor fi în mijlocul oamenilor pentru a-i asculta şi a le expune soluţiile la problemele lor.

Deputatul Chirilă, candidat în Colegiul 4 Deputaţi, a precizat că printre proiectele pe care le promovează pentru a răspunde problemelor din teritoriu se numără cele referitoare la construirea a 210 apartamente ANL la Murfatlar pentru tinerii fără locuinţe şi cu venituri reduse, demararea construcţiei reţelei de gaze la Murfatlar, continuarea sprijinirii dezvoltării de investiţii în domeniul legumicol din localitatea Poiana, care aparţine de oraşul Ovidiu, şi construirea unor fabrici pentru prelucrarea produselor agricole la Negru Vodă. La rândul său, Zanfir Iorguş, candidat în Colegiul 5 Camera Deputaţilor, a vorbit despre cele trei proiecte pe care îşi doreşte să le iniţieze în viitorul mandat, referitoare la regionalizare (posibilă din punctul lui de vedere prin înfiinţarea regiunilor şi desfiinţarea consiliilor judeţene şi nu prin menţinerea lor aşa cum doreşte să facă USL din 2014), la un proiect privind asistenţa socială prin perfectarea unui parteneriat între stat şi biserică şi la un proiect privind reorganizarea cabinetelor medicilor de familie astfel încât nevoiaşii să aibă parte de asistenţă medicală.

Două soluţii pentru crearea locurilor de muncă

Tănase Barde, candidat în Colegiul 2 Senat, a precizat că lipsa locurilor de muncă, preţul mare al apei şi al energiei electrice, dar şi lipsa investiţiilor în agricultură sunt principalele probleme cu care se confruntă localnicii din colegiile 2, 3, 4 şi 5. În privinţa creării locurilor de muncă, Barde declară că există două soluţii, şi anume reducerea cotei unice şi a taxelor şi impozitelor locale şi deschiderea judeţului Constanţa către investitori pentru formarea de noi locuri de muncă. „Trebuie să deschidem judeţul. Constanţa este un judeţ închis. Toată lumea ştie că nimeni nu pătrunde în judeţ dacă nu este agreat de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, ori acest lucru trebuie să înceteze, pentru că acest lucru este de natură să alunge investitorii, nu să-i atragă", a afirmat Barde.
Pentru reducerea preţului apei există, potrivit echipei ARD, o singură soluţie. „Oamenii trebuie să ştie că cel care le-a scumpit apa este Consiliul Judeţean Constanţa şi că dacă vor da votul pentru parlamentari tot USL-ului, aşa cum au făcut şi în cazul CJC, atunci nimeni nu se va mai putea bate cu CJC ca să aducă apa la un preţ rezonabil şi aceasta este o problemă nu doar pentru simplii cetăţeni, ci chiar şi pentru investitori", a explicat Tănase Barde.

Prima fermă, după modelul Prima Casă

Economia românească nu va fi o economie sănătoasă atât timp cât nu punem la punct agricultura, a mai afirmat Tănase Barde, explicând că nu este normal ca de fiecare dată să aşteptăm ploaia pentru a avea creştere economică şi să asistăm neputincioşi la pierderi în agricultură în anii secetoşi. „Suntem obligaţi să punem la punct un sistem de irigaţii în aşa fel încât agricultura să devină principalul motor al economiei româneşti şi aceasta se poate cu fonduri europene. Trebuie să fim doar responsabili!", a subliniat Barde.

De altfel, tot pentru dezvoltarea domeniului agricol, Barde propune constănţenilor legiferarea unui proiect privind crearea unui program denumit „Prima fermă", după modelul Programului „Prima casă". Barde declară că prin cele două programe se va rezolva atât problema locuinţelor, cât şi cea a tinerilor care îşi doresc să investească în ferme.

Barde a afirmat că şi în staţiunile din sudul litoralului trebuie făcute investiţii, afirmând că din păcate toţi miniştrii care s-au ocupat până acum de turism au lăsat sudul litoralului de izbelişte.

Avem condiţii suficiente să facem din Dobrogea una dintre cele mai importante reginuni"

Pe de altă parte, Tudor Şerban, candidatul ARD în Colegiul 3 Deputaţi, afirmă că sistemul de irigaţii care a funcţionat până la Revoluţie în Dobrogea poate fi „reînviat" cu tehnici moderne şi mai puţin costisitoare, prin intermediul energiei non-convenţionale.

Tudor Şerban a precizat că susţine înfiinţarea grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă şi implementarea proiectului Agri, proiecte la care a lucrat în calitate de secretar de stat la Ministerul Economiei. Prin proiectul Agri, acesta a explicat că se vor aduce gaze din Azerbaidjan, prin Georgia, care vor fi transportate cu vaporul în stare lichefiată până la Constanţa, unde va fi un al doilea terminal, de delichefiere. Acesta a precizat că ar urma să fie transportată o cantitate de aproape 7 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproape jumătate din consumul României.

„Avem condiţii suficiente pentru ca dezvoltând adevărate proiecte, nu proiecte de maniera «facem la Cazino jocuri de noroc», care demonstrează care este percepţia la un anumit nivel a conducerii locale, să facem din Dobrogea unul dintre cele mai importante regiuni ale ţării", a punctat Tudor Şerban. Candidatul ARD pentru Colegiul 3 Deputaţi a afirmat că şi-a propus şi dezvoltarea unui proiect de agricultură secundară, care constă în înfiinţarea de fabrici de conserve de carne, de produse din agricultură, din apicultură şi formarea unor depozite pentru ca aceste produse primare să fie păstrate în condiţii optime. Nu în ultimul rând, aceste fabrici vor crea locuri de muncă, a menţionat Tudor Şerban.

PDL va intra în reorganizare. Se urmăreşte întărirea liderilor locali

Candidatul ARD în Colegiul 3 Deputaţi, Tudor Şerban, a vorbit şi despre necesitatea reorganizării PDL Constanţa, în sensul întăririi liderilor locali, mărturisind că alături de Tănase Barde, Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş poate forma o echipă care să aducă şi o altă culoare în judeţul Constanţa care la această dată este total roşie. „Sper ca împreună cu echipa să dăm primul semnal pe care ARD, PDL, trebuie să-l dea în această zonă. În faţa dumneavoastră aveţi oameni care vor fi în măsură să contribuie şi la reorganizarea partidului şi la aducerea dreptei înapoi la conducerea acestui judeţ şi a ţării", a afirmat Tudor Şerban.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii