Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congresul Extraordinar a rupt PNL Constanta

ro

24 Mar, 2009 02:48 2901 Marime text

colaj_cap2.jpgCirca 60% din delegaţii PNL Constanţa au votat împotriva echipei Tăriceanu, iar alţii s-au deplasat de pomană

Congresul Extraordinar al PNL s-a încheiat, rezultatele se cunosc, însă efectele acestui eveniment se vor constata în perioada următoare. Având în vedere nemulţumirile acumulate în timp, mulţi liberali de la malul mării trag speranţa ca reforma produsă la nivel central să coboare şi mai jos, în structurile din teritoriu ale PNL.

E vremea schimbărilor în Partidul Naţional Liberal, iar tonul s-a dat la finele săptămâni trecute, la Congresul Extraordinar care a înlocuit, într-o proporţie însemnată, echipa ce a condus partidul în ultimii patru ani. Surse din PNL Constanţa ne-au confirmat că 60 % dintre membrii delegaţiei au fost adepţii schimbării. Motivul ce a determinat acest val de nemulţumire: Tăriceanu era înconjurat de o echipă nepermisivă. „Cei din jurul lui Tăriceanu nu ascultau vocea teritoriului şi, nu o dată, au luat decizii fără a se consulta", ne-au confirmat surse din partid ce au dorit să-şi păstreze anonimatul din motive lesne de înţeles. Poate că liberalii ar fi trecut cu vederea acest stil de a conduce, dacă foştii lideri naţionali nu i-ar fi blamat şi apostrofat pe cei din teritoriu pentru rezultatele slabe înregistrate în confruntările electorale de anul trecut, în special, al celor parlamentare. Iată de ce tot mai multe voci din PNL şi-au dorit şi au realizat schimbarea conducerii centrale, iar acum aşteaptă conferinţele judeţene de alegeri, ce vor avea loc, probabil, în această vară, pentru „a împrospăta şi echipele din teritoriu".
Valul „împrospătării" pare că va cuprinde şi filiala judeţeană a PNL Constanţa. Mai mulţi liberali ne-au confirmat că „schimbarea se va întâmpla şi la Constanţa", însă nu neapărat în ceea ce priveşte preşedintele, în speţă deputatul Gheorghe Dragomir, pe care îl simpatizează. De fapt, ţinta este, potrivit aceloraşi surse liberale, senatorul Puiu Haşotti, până de curând vicepreşedinte al PNL la nivel naţional. Fără a avea intenţia de a-l jigni pe Dragomir, cum de altfel au şi ţinut să menţioneze, mai mulţi liberali ne-au mărturisit că „Haşotti conduce de fapt şi asta ar trebui să se schimbe".

delegati_PNL_Ovidiu_Cupsa_02.jpg„Vor apărea schimbări"

Dar, revenind la recentul Congres Extraordinar al PNL, unii delegaţi, participanţi la eveniment, au recunoscut că au votat pentru predarea ştafetei de către echipa Tăriceanu. Printre cei ce au votat tandemul Antonescu - Orban şi nu numai s-a numărat şi Ovidiu Cupşa, membru în Biroul Politic Teritorial (BPT) Constanţa. „Am votat aşa pentru că mi-am dorit o schimbare. Nu a fost un vot de blam pentru Tăriceanu, dar PNL avea nevoie de un pas înainte", ne-a declarat Cupşa. În privinţa componenţei Biroului Politic Central al PNL, el a specificat că a susţinut ambele candidaturi de la Constanţa - senatorul Puiu Haşotti şi ex-primarul Hârşovei, Ionel Chiriţă - şi „preferam ca amândoi să intre". Cât priveşte situaţia în plan local, Cupşa consideră că „e o echipă bună, dar, normal, vor apărea schimbări". „Deocamdată, nu există curente în filiala judeţeană constănţeană şi, ca de obicei, se va ajunge la un consens. Mi-aş dori să fie o competiţie bazată pe înţelegeri colegiale, iar viitoarea conducere să aibă o largă susţinere", a conchis Ovidiu Cupşa.

„La Constanţa e jale!"

Manevra înlocuirii unor delegaţi, desemnaţi prin vot de către membrii Delegaţiei Permanente Judeţene a PNL Constanţa, nu şi-a atins scopul. Unul dintre cei traşi pe tuşă nemotivat a fost Doru Luţac, fost membru AP. El a recunoscut că, dacă ar fi participat la congres, ar fi votat pentru schimbare. Nu ştie nici acum de ce i s-a luat dreptul de a participa la eveniment, întrucât „în filiala Constanţa, accesul membrilor la informări este limitat". Referitor la motivul ce l-ar fi determinat să voteze pentru schimbare, Luţac ne-a explicat că nu are nemulţumiri punctuale, însă experienţa sa managerială îl face să creadă că „au fost o serie de probleme care au dus la scăderea PNL-ului în opţiunile electoratului". „Din punct de vedere economic, Guvernul Tăriceanu, pe cifre, are rezultate, dar managementul politic n-a fost suficient de performant", a menţionat liberalul. Luţac a adăugat că, la Constanţa, e jale, iar rezultatele înregistrate la alegeri au fost urmarea managerilor pe resurse umane neperformanţi. „Situaţia de la parlamentare a rămas inexplicabilă pentru mulţi liberali şi nu numai. Cum un candidat cu 22% intră în Parlament şi altul cu 40%, nu. Totul a fost făcut în taină şi negocieri la centru", a subliniat Dorul Luţac. În consecinţă, el consideră că „normal, schimbarea ar trebui să se producă şi la nivelul judeţului".

Vot cu două componente



Primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, a fost un alt votant al echipei Antonescu - Orban, gestul său având, după cum ne-a destăinuit, două componente: emoţională şi mentală. „Tăriceanu atâta putea oferi. Cu Crin avem şansa la o nouă relansare, iar PNL va urca. Emoţional, nu am putut ignora faptul că, în perioada Guvernului Tăriceanu, oraşul Techirghiol nu a fost ajutat şi nu a primit mai nimic", a afirmat Adrian Stan.
Tăvălugul schimbării îşi va urma traseul, însă, la nivelul organizaţiei judeţene PNL Constanţa, lucrurile încă nu au prins contur. Această atmosferă pare a fi confirmată şi de primarul oraşului Techirghiol. „Este prematur să mă pronunţ în sensul unei schimbări la nivel judeţean. Deocamdată, nu s-a cristalizat o altă variantă. Când va fi momentul, voi cântări şi voi decide", a conchis liberalul Adrian Stan.

delegati_PNL_Gheorghe_Grameni_02.jpg Înlocuitor... de decor

Deoarece nu a reuşit să facă faţă gripei, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, n-a mai ajuns la Congresul Extraordinar al PNL. El a fost înlocuit cu viceprimarul localităţii, Hristachi Ceamatu. Numai că votul fiind nominal, vicele liberal s-a deplasat de pomană la Bucureşti, întrucât nu i s-a permis să voteze. Şi totuşi, Grameni a recunoscut că se aştepta la schimbarea produsă la nivel central şi, dacă ar fi făcut un efort şi ar fi mers la congres, pentru asta ar fi optat şi el. „Nemulţumirea mea, de la un timp, era că fosta conducere PNL ignora primarii, nu-i băga în seamă deloc. Primarii de la PNL n-au cuvânt nici pentru a pune un paznic la partid", ne-a declarat primarul liberal al comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.
Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, nu a vrut să divulge cu cine a votat, deşi surse liberale au confirmat că a fost printre puţinii delegaţi de la Constanţa care au rămas până la finalul congresului, ceea ce ne face să credem că a preferat să participe la bucuria echipei câştigătoare. Cu toate că susţine că la Constanţa nu se impune o schimbare a conducerii PNL, Albu a ţinut, apoi, să sublinieze: „Dacă e, tot prin vot să se producă o schimbare".  

{mos_ri:PNL Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un constantean 24 Mar, 2009 09:12 incepe o etapa importanta in politica din constanta.Fara dutu si hasotti va pierde si mazare.