Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catană prevede siguranţa Şi Poliţia Constanţa îşi limitează de azi activitatea

ro

20 Sep, 2010 02:49 1162 Marime text
Începând de azi, toţi poliţiştii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual vor protesta prin limitarea proporţională, într-o primă etapă, a activităţii de furnizare a serviciilor de siguranţă şi ordine publică. Poliţiştii nu vor lucra cu publicul, nu se vor primi sesizări ori alte documente ale cetăţenilor, cu excepţia celor pentru care soluţionarea sau procesarea nu suferă amânare. La rândul lor, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în teren, dar nu vor patrula, nu vor dirija traficul rutier şi nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, cu excepţia avertismentelor. În ciuda celor prezentate mai sus, comisarul-şef Dumitru Catană, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa dă asigurări că „măsurile sindicale de protest nu vor afecta siguranţa şi ordinea publică".

Comisarul-şef Dumitru Catană îşi continuă declaraţia susţinând că actele normative care reglementează activitatea poliţistului prevăd că serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu iar poliţistului îi este interzis să facă greve. „Cu privire la măsurile efective de protest ale poliţiştilor constănţeni pot spune că acestea vor fi cele permise de lege nefiind îndreptate împotriva statului şi nici a cetăţeanului. Conducerea Poliţiei Române, atât la nivel central cât şi local, se află într-un permanent dialog cu organizaţiile sindicale reprezentative pentru găsirea celor mai bune soluţii în rezolvarea situaţiei", mai arată inspectorul şef al IPJ Constanţa. La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual confirmă spusele comisarului-şef Catană spunând că „limitarea activităţii nu este îndreptată împotriva Statului şi a cetăţenilor, ci este o luare de atitudine faţă de: subfinanţarea poliţiei, reducerile drepturilor salariale, disponibilizările anunţate de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor precum şi faţă de alterarea relaţiilor de muncă din interiorul instituţiei, produse prin abuzuri manageriale". Începând cu data de azi, poliţiştii constănţeni nu vor lucra cu publicul, nu se vor primi sesizări ori alte documente ale cetăţenilor, cu excepţia celor pentru care soluţionarea sau procesarea nu suferă amânare. Lucrătorii Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa vor fi prezenţi în teren, dar nu vor patrula, nu vor dirija traficul rutier şi nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, cu excepţia avertismentelor. Dacă echipajul nu este constituit din doi poliţişti, sau dacă cei ce urmează să se deplaseze în misiune nu primesc echipamentul de protecţie specific, poliţiştii vor refuza deplasările în teren. „În situaţia cercetării unui accident cu victime produs în ultima parte a programului de lucru, poliţiştii, după efectuarea cercetărilor, vor ieşi din serviciu, refuzând să finalizeze documentele într-un timp suplimentar de lucru, dacă nu se emite o dispoziţie scrisă în acest sens", mai precizează sindicaliştii.

Programul posturilor de Poliţie: luni - vineri: 08.00-16.00

Potrivit acestora, patrulele de ordine publică nu vor patrula, ci vor staţiona, pe toată durata programului de lucru, în puncte fixe, din care vor interveni doar la apelurile de urgenţă. În timpul serviciului nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, cu excepţia avertismentelor. Posturile rurale de poliţie, care nu lucrează în ture de serviciu, vor fi deschise şi vor funcţiona, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, sâmbăta şi duminica fiind închise. Orice solicitare, prin intermediul dispeceratului 112, primită la posturile rurale va fi direcţionată spre echipele operative de la nivelul judeţului sau al oraşelor, la care localităţile respective sunt arondate. Poliţiştii nu vor pune în aplicare mandatele de audiere emise de către instanţele de judecată. Oamenii legii vor refuza intervenţia individuală la evenimentele pentru care au fost solicitaţi ori îndrumaţi de superiori sau dispecerat. De menţionat că cele mai sus precizate nu sunt decât o mică parte din activităţile trecute pe plan secund de poliţişti, ca urmare a reducerilor salariale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii