Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aeroportul Kogalniceanu, o nuca prea tare pentru Consiliul Judetean

ro

27 Sep, 2007 00:00 1114 Marime text
1190834958.jpg

Plenul Senatului a aprobat raportul intocmit de Comisia juridica, ce a avut la baza obiectiile formulate de seful statului

Presedintele Traian Basescu s-a impotrivit proiectului de lege initiat de grupul parlamentar al deputatilor PSD constanteni. Prin acest demers se dorea trecerea, cu titlu gratuit, a 25% din actiunile detinute de stat la Aeroportul Mihail Kogalniceanu, la Consiliul Judetean Constanta. Prin proiectul de lege initiat de cei trei deputatii PSD tomitani -Alexandru Mazare, Corneliu Dida si Eduard Martin - se dorea trecerea bunurilor din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, concesionate Societatii Nationale Aeroportul International Mihail Kogalniceanu- Constanta SA, in domeniul public al judetului nostru si in administrarea Consiliului Judetean Constanta (CJC). In cererea de reexaminare, presedintele Traian Basescu si-a argumentat dezacordul prin aceea ca pistele de decolare-aterizare, caile de rulare, precum si terenurile pe care sunt amplasate sunt, prin natura lor, de interes national si nu de interes local. Seful statului sustine ca Aeroportul International Mihail Kogalniceanu are o importanta strategica deosebita in domeniul apararii si sigurantei nationale, iar vecinatatea cu baza aeriana Kogalniceanu determina influentarea manageriala reciproca a celor doua obiective. Presedintele a subliniat faptul ca "apararea si siguranta nationala nu pot face parte din serviciile publice de interes judetean". Totodata, el a mentionat ca introducerea unui co-actionar al statului la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu ar putea perturba aplicarea angajamentelor si proiectelor existente, cu consecinte asupra activitatilor comune, de operare, pentru aeronavele NATO si ale partenerilor cu care Romania are incheiate raporturi bilaterale. Membrii Comisiei juridice a aprobat cererea de reexaminare a sefului statului. Ei au elaborat un raport favorabil pe marginea "epistolei" de la Cotroceni. Documentul a fost adoptat si in plen cu 53 de voturi "pentru" si opt "impotriva". Cu toate ca, initial, Guvernul nu a sustinut proiectul legislativ in discutie, acum Executivul nu a fost de acord cu cererea presedintelui Traian Basescu. Insa, "verdictul" final va apartine parlamentarilor.

Visul lui Nicusor s-a spulberat iarasi

Inca de la venirea sa la sefia CJC, Nicusor Constantinescu isi manifesta speranta ca Aeroportul Mihail Kogalniceanu sa intre in administrarea institutiei pe care o coordona. Incercarile prietenilor sai, deputatii PSD de Constanta, de a infaptui visul echipei Mazare a esuat. Chiar daca majoritatea in Senat apartine opozitiei, in mare parte reprezentata de social-democrati, proiectul de lege initiat de trioul PSD nu a avut sorti de izbanda. Decizia de ieri a senatorilor a fost similara celei din 8 februarie anul curent, cand au respins propunerea legislativa respectiva. Insa, ulterior, proiectul a fost aprobat de Camera Deputatilor, camera decizionala. In situatia actuala, traseul se va relua, dar pentru cererea de reexaminare formulata de seful statului. Astfel, deputatii o vor analiza si vor da verdictul final. Avand in vedere componenta Camerei Deputatilor, exista mari sanse ca cererea sa fie aprobata, ceea ce va clarifica, definitiv, situatia. Altfel spus, CJC nu isi va putea imbogati zestrea cu un pachet de actiuni de la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu. Deputatii PSD de Constanta au confirmat ca propunerea lor legislativa nu este facuta de dragul judetului. Ei au precizat ca se are in vedere derularea unor proiecte pentru modernizarea si dezvoltarea aeroportului, ceea ce ar asigura o "crestere a potentialului turistic al zonei prin oferirea unui pachet complet de servicii, atragerea unor investitori etc". Altfel spus, echipa Mazare isi facuse planuri mari si "a mirosit" posibilitatea derularii unor afaceri profitabile in zona, afaceri ce ar putea rotunji profiturile anumitor lideri locali ai PSD si a apropiatilor lor.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii