Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un teren din Portul Tomis ar putea ieși zilele viitoare de sub sechestrul DNA!

ro

01 Jun, 2022 00:00 2158 Marime text
Portul Tomis, vedere generală. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Concret, este vorba despre dosarul 3769/212/2021, cauză ce are ca obiect „revendicare imobiliară ridicare sechestru asigurător“.
  • Secția Civilă a Judecătoriei a anunțat că o decizie în acest proces va fi luată la data de 7 iunie 2022, urmând ca pronunțarea să aibă loc prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.
  • Cei cinci pârâți din dosarul civil sunt beneficiari de top ai retrocedărilor din timpul administrației Radu Mazăre, dar și persoane găsite vinovate, alături de fostul primar al Constanței, în Dosarul Retrocedărilor.
  • Teren pentru care s-a cerut în instanță ridicarea sechestrului are o suprafață de 51,60 mp.
 
Judecătorii Judecătoriei Constanța au stabilit data de 7 iunie 2022 pentru pronunțarea unui verdict în legătură cu solicitarea privind ridicarea sechestrului DNA de pe un teren din Portul Tomis.
 
Teren pentru care s-a cerut în instanță ridicarea sechestrului are o suprafață de 51,60 mp și reprezintă mărul Discordiei într-un litigiu civil deschis la Judecătoria Constanța împotriva unor nume celebre din Dosarul Retrocedărilor, respectiv Georgică Giurgiucanu, Geta Săvulescu, Cristi Borcea, Mihai Camboianu și compania Habitat și Ambient.
 
Concret, este vorba despre dosarul 3769/212/2021, cauză ce are ca obiect „revendicare imobiliară ridicare sechestru asigurător“.
 
Secția Civilă a Judecătoriei a anunțat că o decizie în acest proces va fi luată la data de 7 iunie 2022, urmând ca pronunțarea să aibă loc prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.
 
Teren de peste 50 mp în Portul Tomis
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cei cinci pârâți din dosarul civil sunt beneficiari de top ai retrocedărilor din timpul administrației Radu Mazăre, dar și persoane găsite vinovate, alături de fostul primar al Constanței, în Dosarul Retrocedărilor.
 
În procesul de față, magistrații de la Judecătoria Constanța au fost chemați să îi oblige pe aceștia, alături de UAT Municipiul Constanța prin Primar, de Oana Giurgiucanu și de Mihaela Mariana Borcea, să lase în deplină proprietate și netulburată posesie suprafața de 51,60 mp de teren din Portul Tomis.

Cei care au formulat această solicitare sunt George Dragoș Teodorescu și medicul Roxana Viorica Teodorescu, aceștia solicitând, totodată, instanței, să dispună ridicarea sechestrului asigurător aplicat prin Ordonanța din 15.02.2008 în dosarul 29/P/2005 al DNA – Structura Centrală pentru diferența de teren de 51,60 mp.

Pentru a contextualiza, precizăm că dosarul 29/P/2005 al Structurii Centrale a Direcției Naționale Anticorupție reprezintă indicativul anchetei penale desfășurate în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, anchetă ce a primit ulterior indicativul de instanță 6536/2/2008, la trimiterea dosarului în judecată.

Amintim aici că, așa cum arătam în edițiile anterioare, contactată telefonic cu o altă ocazie, medicul Roxana Viorica Teodorescu, reclamant în cauza respectivă, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, răspunzând la întrebările reporterilor, că acest dosar nu are nicio legătură cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța și a refuzat să facă alte comentarii cu privire la obiectul cauzei.

„Nu vă pot spune despre ce este vorba. Nu am nicio treabă cu nicio retrocedare. Este vorba despre o situație personală, nu are nicio legătură cu niciun dosar de retrocedare“, a fost răspunsul medicului legat de întrebarea dacă există vreo legătură între Dosarul Retrocedărilor și această cauză.

Din hotărârea Judecătoriei Constanța
  
Pentru a reveni la dosarul civil în care George Dragoș Teodorescu și Roxana Viorica Teodorescu au solicitat, printre altele, și ridcarea sechestrului, cazul are indicativul 3769/212/2021 și s-a judecat la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța.
 
Acum, instanța a rămas în pronunțare, urmând ca verdictul să fie anunțat în data de 7 iunie 2022.

În Hotărârea 10206/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că în proces s-a solicitat „obligarea pârâților la lăsarea în deplină proprietate și netulburată posesie către reclamanți a suprafeței de teren de 51,60 m.p. situată în Constanța, (...), astfel cum aceasta va fi determinată pe baza unei expertize tehnice topografice; înscrierea în CF nr. (...) a UAT Constanța a terenului în suprafață de 424,60 m.p. cu nr. cadastral (...) ca fiind proprietatea reclamanților, conform actelor și măsurătorilor; rectificarea CF nr. (...) a UAT Constanța, în sensul că terenul cu nr. cadastral (...) are o suprafață de 2934,09 m.p., conform actelor și măsurătorilor“.
 
De asemenea, s-a mai solicitat și „rectificarea CF nr. (...) a UAT Constanța în sensul modificării parțiale a notării menținerii sechestrului asigurătoriu aplicat prin Ordonanța emisă în vederea confiscării speciale din 15.02.2008 în dosarul nr. 29/P/2005 al DNA — Structura Centrală, în sensul că obiectul sechestrului îl constituie terenul situat în Portul Tomis Tronson nr. 4, Lot nr. 4 cu nr. cadastral (...) în suprafață de 2934,09 m.p.“.
 
Nu în ultimul rând, s-a cerut instanței și „ridicarea sechestrului asigurătoriu aplicat prin Ordonanța sus citată asupra diferenței de teren în suprafață de 51,60 m.p.“.
  
În dosarul disjuns din acțiunea principală, ce a primit indicativul 15983/212/2021, Judecătoria Constanța a analizat capătul de cerere privind solicitarea „ca instanța să dispună înscrierea acestora (nr., Teodorescu Dragoș George și Teodorescu Viorica Roxana), în cartea funciară nr. (...) a UAT Constanța, ca titulari ai dreptului de proprietate asupra terenului în suprafață de 424,60 m.p. cu nr. cadastral (...)“.
 
Instanța a invocat însă, din oficiu, excepția necompetenței generale a instanțelor de judecată cu privire la acest caăpt de cerere.
 
Se arată în Hotărârea 10206/2021, citată pe Jurindex, că „prevederile legale mai sus enunțate instituie o procedură administrativă referitoare la înscrierea în cartea funciară a unui drept real, stabilind că cererea de înscriere, însoțită de înscrisurile corespunzătoare, se depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară“.
 
Au mai spus judecătorii că „legiuitorul nu a conferit instanțelor de judecată nicio atribuție în procedura inițială a înscrierii unui drept real imobiliar în cartea funciară, competența fiind limitată la soluționarea plângerii formulate în baza art. 31 din Legea nr. 7/1996“.
 
„Așadar, reclamanții au obligația să respecte procedura prevăzută de Legea nr. 7/1996, neputându-se adresa în mod direct instanței de judecată cu o cerere de înscriere în cartea funciară a pretinsului lor drept de proprietate“, a mai arătat instanța în legătură cu solicitarea privind înscrierea dreptului de proprietate al reclamanților în cartea funciară.
 
În această situație, această solicitare a fost respinsă, magistrații admițând excepția necompetenței generale a instanțelor de judecată.
 
În ce privește dosarul pentru ridicarea sechestrului, oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, aceasta va putea fi atacată de părțile nemulțumite la instanța superioară.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise, respectiv Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Jurisprudenței Naționale.
 
Citește și
Teren din Portul Constanța, supraevaluat la peste 3 milioane de euro - acuză Anticorupția! Evaluator trimis în judecată. Legături cu Dosarul Retrocedărilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii