Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un afacerist din județ și doi consilieri APIA Constanța, trimiși în judecată de DNA (rechizitoriu)

ro

18 Jan, 2022 00:00 2724 Marime text

 
  • Consilierii superiori din APIA sunt acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Iordan Manea, fost candidat la Consiliul Local Oltina, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Tot în acest dosar, DNA a mai dispus trimiterea în judecată a societății Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Mai mult, Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), au fost și ei trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
 
Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere“.
 
„Concret, în documentele depuse inculpatul a susținut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021. În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia și Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat“, potrivit DNA.
 
„Acționând în această manieră“, se mai arată în actul de sesizare a instanței, „administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză“.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Primul termen în faza camerei preliminare a vut loc săptămâna trecută, când tribunalul a amânat cauza pentru data de 09 februarie 2022.
 
Pe larg, în actul de sesizare a instanței se arată că „Trofin Venilia și Romeo Banu, ambii având calitatea de consilieri superiori, clasa I, în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța, în data de 28.07.2021, au efectuat controlul în teren la plantația de viță de vie aparținând inculpaților (.....) și SC Agro Sole Trader SRL Constanța, control reglementat de art. 7 alin. 9 din Ordinul M.A.D.R. nr. 118/2021“.
 
Potrivit DNA, cei doi ar fi consemnat,„ în mod nereal, în conținutul Raportului de control pe teren nr. (.....)/30.07.2021, faptul că producția pe suprafața aprobată este zero (au fost recoltați prin tăiere manuală toți ciorchinii din parcelele viticole aprobate de APIA pentru recoltarea înainte de coacere), precum și că ciorchinii se află în teren, la data controlului, în condițiile în care inculpații (.....) și SC Agro Sole Trader SRL Constanța recoltau producția de struguri de pe parcelele respective și în data de 28.10.2021, ajutându-i, astfel, pe inculpații (.....) și SC Agro Sole Trader SRL Constanța să obțină, pe nedrept, suma 187.697,60 lei, bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)“.
 
Prin Adresa nr. 4928 din data de 23.11.2021 a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Direcția Juridică, A.P.I.A. se constituie parte civilă cu suma de 187.697,60 lei, reprezentând prejudiciul înregistrat ca urmare a plății aferente sprijinului financiar pentru măsura de recoltare înainte de coacere aferentă campaniei 2021.
 
Tot potrivit DNA, reprezentantul SC Agro Sole Trader SRL Constanța ar fi „provocat un prejudiciu în valoare de 187.697,60 lei, bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin aceea că a prezentat cu rea-credință declarații inexacte în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare înainte de coacere, reglementat prin Regulamentul (CE) nr. 1308/2013, Regulamentului (CE) nr. 1150/2016, Legea viei și vinului nr. 164/2015 și Ordinul MADR nr. 118/2021, susținând că a recoltat, integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe suprafața de 32,14 hectare de viță de vie declarată la A.P.I.A. – Centrul Județean Constanța, aflată în blocurile fizice 71, 3727, 3728, 3929 și 3730, constatându-se, însă, că inculpatul recolta și în data de 28.10.2021“.
 
Potrivit Confidas.ro, Agro Sole Trader SRL are sediul social în Satu Nou, comuna Oltina, județul Constanța.
 
Firma a fost înființată în anul 2003 și are ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
 
Potrivit Confidas.ro, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL este Manea Iordan, care mai apare, conform Confidas.ro, în: Biocoop Donau Cooperativă Agricolă, Top Agro Vie SRL, Euro Agro Prestige SRL, Agro Sole Trader SRL, Agristar Electrica SRL, Manea Iordan Întreprindere Individuală și Renergo Mobil SRL (toate în funcțiune) și Free House SRL – radiată
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii SC Agro Sole Trader SRL, însă demersul nostru nu a fost posibil. 
 
În cazul în care oficialii Agro Sole Trader SRL vor dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.    
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ce averi au Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța (DOCUMENTE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii