Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:32 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - achitare. Tudorel Dobre, avocat suspendat în Baroul București, a fost arestat preventiv la Constanţa

ro

20 Dec, 2016 15:14 4778 Marime text
Tudorel Dobre, avocat suspendat în cadrul Baroului București, a fost arestat preventiv.

Azi, judecătorul Ciprian Coadă, din Curtea de Apel Constanţa, a admis propunerea formulată de DNA Constanţa şi, în baza art.226, raportat la art.224 şi art.223 alin.2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului DOBRE TUDOREL, (...), pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.12.2016 şi până la data de 18.01.2017 inclusiv“.

„În baza art.227 Cod procedură penală, respinge cererea inculpatului privind luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu sau controlului judiciar, ca nefondată. Măsura dispusă se comunică, potrivit art.228 Cod procedură penală. În baza art.230 Cod procedură penală, dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă. Cercetată şi pronunţată în camera de consiliu, astăzi 20.12.2016“, potrivit minutei judecătoreşti.

Dobre este cercetat pentru trafic de influență.

Decizia de azi va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul Dobre Tudorel a pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 40.000 euro.
În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra lucrătorilor de poliție care instrumentau o cauză penală în care erau cercetați martorul și o altă persoană și a promis că îi va determina pe aceștia să procedeze într-o manieră care să conducă la soluții favorabile față de cele două persoane. De asemenea, în datele 09 respectiv 15 decembrie 2016, inculpatul i-a mai promis martorului că îi va determină pe funcționarii din cadrul unui penitenciar, asupra cărora a afirmat că are influență, să îi creeze o situație cât mai ușoară martorului pe durata executării pedepsei. Inculpatului Dobre Tudorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Având în vedere calitatea acestuia de avocat suspendat în cadrul Baroului București, acesta urmează a fi prezentat, la data de 20 decembrie 2016, Curții de Apel Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE - achitare

Pe data de 25 aprilie 2018, judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au decis achitarea lui Tudorel Dobre, prim-vicepreşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, avocat suspendat în cadrul Baroului Bucureşti. Decizia nu este definitivă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii