Tribunalul Constanța dă câștig de cauză Apelor Române în procesul pentru terenul de 2.425 mp din zona Casei Căsătoriilor
Tribunalul Constanța dă câștig de cauză Apelor Române în procesul pentru terenul de 2.425 mp din zona Casei

Tribunalul Constanța a admis parțial acțiunea formulată de Administrația Națională Apele Române (ANAR) – prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) – împotriva cetățeanului grec Christos Panopoulos, într-un litigiu privind revendicarea unei suprafețe de 2.425 mp situate în Constanța, în zona Casei Căsătoriilor, pe strada Mihai Eminescu, fără număr.
Potrivit deciziei pronunțate pe 9 mai 2025 (Hotărârea nr. 1458/2025), instanța a respins capătul de cerere privind constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare, dar a admis acțiunea în ceea ce privește revendicarea terenului. Tribunalul a obligat pârâtul, Christos Panopoulos, să lase în deplină proprietate și liniștită posesie terenul de 2.425 mp în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR-ABADL. De asemenea, s-a dispus rectificarea Cărții Funciare nr. 212569 a orașului Constanța, prin radierea dreptului de proprietate înscris în favoarea acestuia.
Totodată, instanța l-a obligat pe Panopoulos la plata sumei de 68.067 lei către ANAR-ABADL, reprezentând cheltuieli de judecată.
Litigiul a fost înregistrat în decembrie 2021, sub numărul unic 16883/212/2021, și a fost soluționat pe fond de Secția I Civilă a Tribunalului Constanța. În cadrul procesului, instanța a dispus și efectuarea unei expertize geologice pentru a clarifica dacă terenul revendicat reprezintă faleza litoralului românesc.
Conform poziției exprimate de ANAR-ABADL, suprafața în cauză ar fi parte din faleza litoralului, și prin urmare aparține domeniului public al statului. Pe de altă parte, Christos Panopoulos deținea un aviz de oportunitate pentru elaborarea unui PUZ, emis în iulie 2020, pentru terenul identificat cu numărul cadastral 212569, în vederea dezvoltării urbanistice a zonei.
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.
Sursa textului: Portalul Instanțelor de Judecată și rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Plajă evaluată la peste 8 milioane de euro, pierdută în primă instanță de Apele Române! Cum explică judecătorii victoria Primăriei Constanța (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp