Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii vor să știe dacă taluzul de la Plaja Modern Constanța este faleza litoralului românesc!

ro

12 Jun, 2023 00:00 4045 Marime text
Plaja Modern. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • ANAR-ABADL revendică cei 2.425 mp deținuți în prezent de cetățeanul grec Christos Panopoulos în zona Casa Căsătoriilor din Constanța, Apele Române susținând că suprafața reprezintă faleza litoralului românesc!
  • Christos Panopoulos a obținut în iulie 2020 Avizul de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului în vederea reglementărilor urbanistice pentru terenul identificat cu numărul cadastral 212569.
  • Instanța a dispus efectuarea unei expertize tehnice în specializarea geologie, având ca obiectiv: „să se stabilească dacă suprafața de 2.425 mp intabulată în favoarea pârâtului cu CF 212569 Constanța reprezintă faleză a litoralului românesc“.
  • Onorariul de expertiză se ridică la 15.000 de lei, fiind stabilite și cheltuieli în sumă de 5.000 de lei, bani pe care trebuie să îi achite ANAR-ABADL, în calitate de reclamant.
Taluzul de la Plaja Modern din Constanța, din zona străzii Mihai Eminescu, este în centrul unui proces de revendicare deschis de Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral!
 
ANAR-ABADL revendică cei 2.425 mp deținuți în prezent de cetățeanul grec Christos Panopoulos în zona Casa Căsătoriilor din Constanța, Apele Române susținând că suprafața reprezintă faleza litoralului românesc!
 
La rândul său, Christos Panopoulos a obținut în iulie 2020 Avizul de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului în vederea reglementărilor urbanistice pentru terenul identificat cu numărul cadastral 212569, imobilul fiind situat în Constanța, pe strada Mihai Eminescu, FN, zona Casa Căsătoriilor.
 
ANAR a deschis acțiunea în revendicare în instanță, iar acum judecătorii de la Tribunalul Constanța vor să știe exact dacă terenul reprezintă sau nu faleza litoralului românesc.
 
În acest sens, instanța a dispus efectuarea unei expertize tehnice în specializarea geologie, având ca obiectiv: „să se stabilească dacă suprafața de 2.425 mp intabulată în favoarea pârâtului cu CF 212569 Constanța reprezintă faleză a litoralului românesc“.
 
Onorariul de expertiză se ridică la 15.000 de lei, fiind stabilite și cheltuieli în sumă de 5.000 de lei, bani pe care trebuie să îi achite ANAR-ABADL, în calitate de reclamant.
 
Pentru ca expertul să aibă timp să întocmească expertiza cerută de instanță, următoarea înfățișare în proces a fost fixată pe data de 18 septembrie 2023, după vacanța judecătorească.
 
Dosarul are indicativul 16883/212/2021 și a fost inițial înregistrat la Judecătoria Constanța.
 
Totuși, Judecătoria și-a declinat competența de soluționare a cauzei, admițând excepția necompetenței materiale a instanței invocată din oficiu, dată fiind valoarea imobilului revendicat ce depășește pragul de 200.000 de lei până la care poate analiza dosarele Judecătoria, potrivit legii.
 
„Restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc“
 
În Hotărârea 13445/2021 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a decis declinarea cauzei, se arată că ANAR-ABADL a solicitat în acest dosar ca instanța să dispună „restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc, în suprafață de 2.425 mp, situată în Orașul Constanța, str. Mihai Eminescu, FN, (...) în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR-ABADL “.
 
De asemenea, ANAR a mai cerut și „rectificarea corespunzătoare a cărții funciare nr. 212569 aferente Orașului Constanța, în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate/administrare înscris în favoarea Orașului Constanța asupra terenului în suprafață de 2.425 mp“.
 
În plus, s-a mai cerut și anularea actelor notariale legate de teren, dar și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
 
Acum, toate părțile din proces așteaptă rezultatul expertizei menite să stabilească dacă terenul revendicat de Apele Române reprezintă sau nu faleza litoalului românesc.
 
Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța la finalul procesului, ea va putea fi atacată la instanța de control judiciar, respectiv, Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Primăria Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Apele Române la judecată cu grecul care vrea să construiască un ansamblu de locuințe pe taluzul de la plaja Modern
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii