Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul a anulat parțial hotărârea privind taxele și impozitele locale din Constanța din 2022! Ce au făcut consilierii locali

ro

20 Apr, 2023 00:00 2170 Marime text
  • Acțiunea pentru anulare fusese introdusă de mai multe societăți private, în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, care are calitatea de pârât în cauză.
  • Decizia de anulare parțială luată de Tribunal vizează taxa pentru eliberarea avizului program de funcționare pentru unitățile din Stațiunea Mamaia și Sat Vacanță ce desfășoară comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predomininată de produse alimentare, bături și tutun.
Consilierii locali din Constanța au declarat recurs în dosarul în care Tribunalul a decis că se impune anularea parțială a taxelor și impozitelor la nivelul municipiului stabilite pentru anul 2022!
 
Consiliul Local Constanța s-a adresat Curții de Apel din oraș, solicitând anularea hotărârii Tribunalului.
 
Cazul a ajuns recent pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări pentru judecarea recursului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 1627/118/2022, în care este vizată Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 463/2021, privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2022.
 
În luna ianuarie 2023, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului au decis că se impune anularea parțială a HCL.
 
Acțiunea pentru anulare fusese introdusă de mai multe societăți private, în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, care are calitatea de pârât în cauză.
 
Reclamanții sunt Pinos Trade 2001, Tonimar Litoral, Xelar Develop, Ian-Mari, Aristotelus Trend Residence, Arpine Mod, Best Shop Invest, Marco Market Litoral, Rio Market Winkel, Blue Pan și Mi Gente Pro, toate societățile fiind reprezentate în proces de avocatul Alexandru Codrin Oprea.
 
Decizia de anulare parțială luată de Tribunal vizează taxa pentru eliberarea avizului program de funcționare pentru unitățile din Stațiunea Mamaia și Sat Vacanță ce desfășoară comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predomininată de produse alimentare, bături și tutun.
 
De asemenea, aceeași taxă este valabilă și pentru unitățile ce se ocupă de comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și al produselor din tutun, în magazine specializate, excepție făcând, potrivit HCL cod CAEN 4726 – Comerț cu amănuntul al produselor din tutun, în magazine specializate.
 
Pentru aceste unități, taza pentru eliberarea avizului program de funcționare este de 9.028 de lei, potrivit HCL 463/2021.
 
Municipalitatea, obligată și la plata despăgubirilor
 
Tribunalul a anulat parțial HCL care stabilea această taxă, însă consilierii locali s-au adresat Curții de Apel pentru reintroducerea ei.
 
Iată minuta deciziei Tribunalului, contestate la Curtea de Apel de către CLC:
 
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii în contradictoriu cu pârâţii Anulează parţial Hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor la nivelul municipiului Constanţa pentru anul 2022 nr. 463/28.12.2021, respectiv exclusiv în ceea ce priveşte conţinutul art. 1 lit. h) din aceasta şi al art. 1 alin. 2) din Anexa nr. 8 la H.C.L. nr. 463/28.12.2021. Obligă pârâtul U.A.T. MUNICIPIUL CONSTANTA prin PRIMAR la plata către fiecare reclamant a sumei de 8.914 lei cu titlu de despăgubiri. Respinge în rest, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâţii. Admite cererea şi obligă pârâţii la plata către reclamanţi a sumei de 350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanţa-Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 10.01.2023.
 
Așa cum se poate observa din minuta hotărârii, UAT Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat și la plata, către fiecare reclamant, a sumei de 8.914 lei, cu titlul de despăgubiri.
 
În dosar sunt 11 reclamanți, fiind vorba despre mai mulți agenți economici vizați de taxa anulată acum de instanță.
 
Astfel, suma totală pe care UAT Municipiul Constanța va trebui să o achite afaceriștilor, dacă hotărârea rămâne definitivă, se ridică la 98.054 de lei.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel, după judecarea recursului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Taxa de stațiune transferată în buzunarele turiștilor. Din luna iunie vor mai achita și 1% din valoarea cazării în Mamaia sau Constanța (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii