Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de stațiune transferată în buzunarele turiștilor. Din luna iunie vor mai achita și 1% din valoarea cazării în Mamaia sau Constanța (DOCUMENT)

ro

01 Apr, 2023 00:00 2743 Marime text
  • Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa a lansat în transparență decizională proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023
  • Potrivit draftului, taxa de stațiune va fi plătită de turistul/persoana care se cazează în structura de cazare turistică din municipiul Constanța, inclusiv stațiunea Mamaia
  • Turistul va achita o taxă de 1% aplicată Ia valoarea totală a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA
  • Cel mai probabil acest proiect va intra la vot în Consiliul Local Constanța în ședința din luna mai a.c., astfel încât, dacă aleșii locali o vor vota să intre în vigoare începând cu luna iunie a.c.
  • George Măndilă, prșeedintele OMD Mamaia-Constanța a precizat că  s-a optat pentru o taxă procentuală, după modelul Capitalei și nu una fixă așa cum se practică în Mangalia sau Eforie
 

Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa a lansat în transparență decizională proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023.

Proiectul poate fi consultat:pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa www.primaria-constanta.ro la secțiunea „Transparență decizională”,pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local www.spit-ct.ro la secțiunea „Transparență decizională” sau la sediile acestuia, dar și în secțiunea „documente" a materialului.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării publice se pot trimite până la data de 10.04.2023 inclusiv Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa prin următoarele modalități:prin e-mail, la adresa sj@spit-ct.ro; prin poştă, la adresa din municipiul Constanța, bd. Tomis nr. 112 sau prin fax, la numărul 0241/488.559.

Potrivit proiectului, se modifică și se  completează Cap. V - Taxa de dezvoltare și promovare a turismului - din anexa nr. 6 la HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor si taxelor Ia nivelul municiplului Constanța în anul 2023, astfel: turistul/persoana care se cazează în structura de cazare turistică din municipiul Constanța, inclusiv stațiunea Mamaia va achita o taxă de 1% aplicată Ia valoarea totală a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA.

Taxa de stațiunea care acum se datorează de către operatorul economic, indiferent de forma de organizare, care administrează complexuri hoteliere sau structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare, dupe caz, clasificate de autoritatea centrală cu competențe în domeniul turismului.

Operatorul economic are obligatia de a calcula, retine și vira taxa în bugetul local, până la data de 10 inclusiv a lunii în curs, pentru luna precedentă în care a obținut venituri din prestarea serviciului de cazare turistică, dată până Ia care are și obligatia depunerii declarației de impunere.

Taxa de stațiune este reglementată potrivit normelor de drept fiscal ca regulă de asigurare a resurselor financiare pentru promovarea turistică a localității, care se realizează prin implementarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic al destinației elaborate de organizatia de management al destinației.

Președintele OMD Mamaia – Constanța, George Măndilă a declarat pentru ZIUA de Constanța că cel mai probabil acest proiect dva intra la vot în Consiliul Local Constanța în ședința din luna mai a.c., astfel încât, dacă aleșii locali o vor vota să intre în vigoare începând cu luna iunie a.c.

Măndilă a precizat că la Constanța s-a optat pentru o taxă de stațiune procentuală, după modelul Capitalei și nu una fixă așa cum se practică în Mangalia sau Eforie.

„Suntem un oraș turistic un coexistă extremele. Avem și unități de cazare de două stele dar și de cinci. Astfel, taxa va fi plătită după posibilitățile de cazare ale fiecăruia. Cu siguranță vor exista și situații, mai ales acolo unde tarifele de cazare sunt mari, unde hotelierii vor suporta de la ei această taxă iar alții vor prefera s-o includă în costul pachetului. În alte situații, taxa va fi achitată direct de către turist la recepție", a mai spus președintele OMD Mamaia – Constanța.
 
Citește și:

Cine trebuie să plătească taxa de dezvoltare și promovare a turismului în municipiul Constanța?

Ministerul Turismului cere modificarea statutului Organizației de Management al Destinației Constanța - Mamaia. Câți bani sunt în conturile Asociației din taxa de promovare?(DOCUMENTE)

Sondaj de opinie Taxă specială - Considerați oportună introducerea unei noi taxe pentru stațiunea Mamaia?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii