Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulamentul de gospodărire a municipiului Constanța, constestat din nou în instanță! În vară, Tribunalul l-a anulat parțial, consemnând „exces de putere“

ro

17 Sep, 2022 00:00 1182 Marime text
  • Amintim, regulamentul a fost anulat în parte de către Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, la începutul lunii iulie 2022.
  • Noul dosar are indicativul 6236/118/2022, obiectul este „anulare act administrativ cu caracter normativ HCL 77/2021“, iar pârâții sunt UAT Municipiul Constanța, Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța.
 
Un nou dosar în care este contestat Regulamentul de gospodărire a municipiului Constanța a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, aceeași instanță care, în vară, a dispus anularea parțială a regulamentului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 6236/118/2022 ce are ca obiect „anulare act administrativ cu caracter normativ HCL 77/2021“, iar pârâții sunt UAT Municipiul Constanța, Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța.
 
Amintim, regulamentul a fost anulat în parte de către Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, la începutul lunii iulie 2022.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea hotărârii de anulare parțială a regulamentului, magistrații au arătat, printre altele, că „pârâtul (nr., Consiliul Local Constanța) s-a manifestat cu exces de putere prin emiterea HCL Constanţa nr. 77/26.03.2021 şi reglementarea cuprinsă în art. 37 cu privire la contravenţiile prevăzute de art. 8 pct. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24, 25,26 (...)“.
 
Ce spuneau judecătorii legat de regulament
 
De asemenea, Tribunalul a mai precizat, în aceeași hotărâre, că „instituirea automată a răspunderii contravenţionale în sarcina proprietarului unui vehicul, în condiţiile expuse şi fără a ţine seama de persoana care a condus autovehiculul şi care are, în concret, calitatea de contravenient – subiect activ al contravenţiei, reprezintă o vătămare a proprietarilor vehiculelor“.
 
În plus, judecătorii au spus că „susţinerile pârâtului (nr., Consiliul Local Constanța) în sensul că, prin reglementarea supusă analizei, nu este încălcat dreptul proprietarului de a dovedi că nu acesta este subiectul activ al contravenţiei şi că interesele proprietarului nu sunt vătămate deoarece proprietarul  poate dovedi că nu a condus autovehiculul în cadrul unei plângeri contravenţionale, sunt neîntemeiate“.
 
Hotărârea de anulare parțială a regulamentului poate fi atacată în recurs.
 
Mai este de precizat că, la acest moment, pe rolul instanțelor din Constanța se află, în total, cinci dosare în care se cere anularea regulamentului, măcar parțială.
 
Astfel, Regulamentul de gospodărire a devenit unul dintre cele mai contestate regulamente ale administrației Vergil Chițac, alături de Regulamentul parcărilor publice din Constanța (trei procese pentru anulare) și Regulamentul de acces în Zona Peninsulară (trei procese pentru anulare, două pentru suspendare, cu recursuri și unul pentru strămutare).
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Motivare
Judecătorii de la tribunal vorbesc despre „exces de putere“ la emiterea unuia dintre cele mai contestate regulamente ale administrației Chițac!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii