Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:32 07 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor! Ce au făcut judecătorii din București

ro

12 Nov, 2022 00:00 1343 Marime text
  • Solicitarea de repunere pe rol a fost formulată încă din luna septembrie 2022, însă instanța a rămas în pronunțare pe această cerere, verdictul așteptat joi, 10 noiembrie 2022, fiind amânat pentru data de 18 noiembrie 20022.
Judecătorii din Capitală au decis să amâne, pentru a patra oară, pronunțarea privind repunerea pe rol a procesului de recuperare a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor!
 
Solicitarea de repunere pe rol a fost formulată încă din luna septembrie 2022, însă instanța a rămas în pronunțare pe această cerere, verdictul așteptat joi, 10 noiembrie 2022, fiind amânat pentru data de 18 noiembrie 20022.
 
Dosarul are indicativul 25579/3/2020 și obiect „constatare nulitate act juridic“, fiind vizate 49 de terenuri din Constanța, tranzacționate între diferiți „actori“ ai Dosarului Retrocedărilor ori între apropiați ai acestora.
 
Procesul se desfășura la Tribunalul București, dar, la sfârșitul lunii aprilie 2022, instanța a decis suspendarea cauzei.
 
Acum, se așteaptă decizia instanței cu privire la cererea de repunere pe rol.
 
Procesul îi vizează pe o parte dintre protagoniștii de top ai retrocedărilor din timpul administrației Radu Mazăre.
 
În cauză, la finele lunii aprilie 2022, Tribunalul București a decis suspendarea procesului, măsura fiind dispusă ca urmare a faptului că „reclamanta (nr., Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța) nu a complinit integral obligaţia stabilită în sarcina sa prin Încheierea de la termenul din 24.02.2022, respectiv de a arăta în concret înscrisurile care dovedesc calitatea de proprietar şi justifică calitatea în cauză“, după cum se arată în Încheierea de suspendare din 28 aprilie 2022.
 
Municipiul Constanța le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută în legătură cu actele de tranzacționare a terenurilor, în baza deciziei definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza penală nr. 6536/2/2008, devenită cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor.
 

Ce vrea primăria
 
Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosarul civil se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Pârâți în cauză sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).
 
La rândul său, pentru Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a fost încuviințată în principiu, la un termen anterior, cererea de intervenție voluntară principală.
 
A fost respinsă, însă, o cerere similară formulată de Banca Națională a României.
 
La rândul său, și Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a formulat o cerere de intervenție în proces, însă, de asemenea, cererea a fost respinsă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Răsturnare de situație!
Tribunalul așteaptă să vadă dacă pretențiile lui Chițac față de Mazăre sunt prescrise sau nu! La mijloc sunt sute de mii de euro (MINUTA)

 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii