Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pentru terenul care i-a adus o amendă fostului primar Făgădău, amânat la București

ro

16 Jul, 2023 18:00 1734 Marime text
  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020 care a fost strămutat la București de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
  • După ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
  • Pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată ulterior de către proprietarul privat al terenului.
Curtea de Apel București a amânat pentru luna octombrie judecata în procesul care vizează terenul din cartierul constănțean Falează Nord pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, când era primar.
 
Motivul amânării este reprezentat de protestele magistraților, stabilite la nivelul fiecărei instanțe de judecată.
 
În această situație, următorul termen a fost fixat pentru data de 23 octombrie 2023, de la ora 10.30.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020 care a fost strămutat la București de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
În primă instanță,  dosarul s-a judecat la Constanța, dar, după ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
 
Legat de acest teren, proprietarul actual a susținut constant că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
Terenul provine din suprafețele retrocedate de fostul primar Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Acțiunea în revendicare, admisă la Constanța
 
Amintim, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța hotărâse în cursul verii 2022 să admită acțiunea în revendicare formulată de Apele Române – ABADL.
 
Judecătorii au obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Astfel, se arată în minuta deciziei că instanța „respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii capătul trei al cererii. Admite excepţia lipsei de interes al capătului trei al cererii privind anularea actului notarial nr. 3638/14.12.2005, cu consecinţa respingerii acestuia ca lipsit de interes“.
 
Mai departe, Tribunalul „admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F. să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...) judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. (...)“.
 
De asemenea, instanța „dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, a fost majorat și onorariul expertului în cauză.
 
Pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată ulterior de către proprietarul privat al terenului.
 
Dacă decizia din 19 iulie 2022 a Tribunalului Constanța va rămâne definitivă, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Obținerea documentelor pentru un imobil de șapte etaje
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că actualul proprietar, un dezvoltator imobiliar din oraș, a explicat constant faptul că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
De altfel, dezvoltatorul se lupta, la rândul său, în instanță, pentru obținerea documentelor necesare ridicării unui imobil de șapte etaje pe teren, acesta fiind și motivul amendării primarului Făgădău, pentru neadoptarea PUZ-ului.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.
 
Prin Decizia penală 32A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, în Dosarul Retrocedărilor, desființarea mai multor dispoziții de retrocedare semnate de Radu Mazăre, inclusiv 3135/2003.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel București la finalul procesului, ea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii