Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pe terenul din Faleză Nord, pentru care fusese amendat primarul Făgădău, ajuns la Curtea Supremă!

ro

06 May, 2024 15:05 540 Marime text
  • Amintim, în acest caz, în primă instanță, la Tribunalul Constanța, Apele Române au recâștigat terenului, dar Curtea de Apel București a decis că suprafața trebuie să rămână în proprietatea actualului proprietar.
Dosarul în care este disputată proprietatea asupra terenului din Faleză Nord pentru care fusese amendat Decebal Făgădău, în timpul mandatului de primar, a ajuns pe rolul Curții Supreme!
 
La mijloc este un teren de 500 de metri pătrați, situați pe strada Pescarilor, în cartierul constănțean Faleză Nord.
 
Cazul a fost înregistrat recent pe rolul Secției I Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României.
 
Amintim, în acest caz, în primă instanță, la Tribunalul Constanța, Apele Române au recâștigat terenului, dar Curtea de Apel București a decis că suprafața trebuie să rămână în proprietatea actualului proprietar.
 
ANAR-ABADL a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, astfel că acum Curtea Supremă va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Cauza se află acum în procedură de filtru, iar primul termen de judecată în recurs va fi alocat ulterior.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020, cauză în care reclamant este Administrația Națională Apele Române prin Adminstrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar pârâți sunt Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și actualul proprietar al terenului, Mihai Valentin Florin.
 
La Curtea de Apel București, judecătorii au arătat, printre altele, că „în condițiile în care domeniul public din zona costieră nu este delimitat, nu se poate stabili daca imobilul revendicat face sau nu parte din acesta“.
 
Acesta este motivul pentru care „Curtea constată că reclamanta (nr, ANAR-ABADL) nu a dovedit că statul este titular al dreptului de proprietate publică asupra imobilului și, implicit, reclamanta ar avea dreptul de administrare asupra acestuia“.
 
Judecătorii din Capitală au ajuns astfel  la concluzia că Apele Române nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul, au admis excepția lipsei calității procesuale active și au respins acțiunea în revendicare.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, pentru acest teren, în cadrul unor procese anterioare, judecătorii dispuseseră amendarea fostului primar Decebal Făgădău, în legătură cu emiterea PUZ-ului pentru imobilul de șapte etaje pe care actualul proprietar intenționează să-l ridice în zonă.
 
Terenul în cauză provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Pe tot parcursul discuțiilor publice ulterioare, actualul proprietar și-a susținut constat buna credință în dobândirea terenului și a precizat că nu știa că suprafața provenea din retrocedări.
 
Decizia pe care o va pronunța în cauză Înalta Curte de Casație și Justiție nu va mai putea fi atacată.
 
Sursa motivare:  Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii