Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:50 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O avocată a sustras un dosar de la Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanța. Decizie finală

ro

27 Jul, 2021 00:00 2482 Marime text
 
  • În actul de sesizare a instanței, procurorii susțin că, aproape de finele anului 2016, inculpata (Maria P., în vârstă de 80 de ani) a sustras din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța un dosar civil al acestei instanțe, în care deținuse calitatea de parte, profitând de faptul că acest dosar i se înmânase spre studiu.
 
Verdict final în cazul avocatei din Baroul Constanța acuzată că a sustras un dosar din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța, faptă pentru care a fost condamnată inițial la opt luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de inculpată, căreia i-a fost aplicat un avertisment.
 
Decizia Curții Supreme este definitivă.
 
Amintim că, în primă instanță, avocata a fost condamnată de Curtea de Apel Constanța la opt luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii susțin că, aproape de finele anului 2016, inculpata (Maria P., în vârstă de 80 de ani) a sustras din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța un dosar civil al acestei instanțe, în care deținuse calitatea de parte, profitând de faptul că acest dosar i se înmânase spre studiu.
 
În decembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a stabilit în sarcina avocatei opt luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri. Magistrații au amânat aplicarea pedepsei de opt luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Instanța a mai dispus ca pe durata termenului de supraveghere inculpata să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
 
Curtea i-a atras atenția inculpatei asupra dispozițiilor art. 88 Cod penal privind revocarea amânării aplicării pedepsei, în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere impuse sau a săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere.
 
Oficial de la Înalta Curte
 
Admite apelul declarat de inculpata sentinţei penale pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte soluţia de amânare a aplicării pedepsei.
 
Rejudecând cauza în aceste limite, în baza art. 396 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, raportat la art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpata ( ...), pentru săvârşirea infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, prevăzută de art. 259 alin. 1 Cod penal. În temeiul art. 404 alin.3 Cod procedură penală, raportat la art. 81 Cod penal aplică inculpatei sancţiunea avertismentului. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, referitoare la cheltuielile judiciare şi la onorariul avocatului din oficiu. Cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Circ în trenul Constanța – București!
Un deținut de la Poarta Albă și-a tatuat grade de colonel pe umeri! Polițist mușcat. Dosarul, în apel

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii