Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:07 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O autospecială de pompieri de la ISU Constanța, implicată într-un grav accident, în 2015. Judecată pentru dosarul de daună

ro

19 Apr, 2021 00:00 2830 Marime text
  • Nevinovat, șoferul ISU care se afla la volanul autospecialei a primit o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale din partea procurorilor militari.
  • Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu poate repara autospeciala implicată în accident nici măcar acum, după circa șase ani.
  • Dosarul se află în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Un spectaculos accident produs în Constanța, în anul 2015, în care au fost implicate cadre MAI continuă să aibă urmări până astăzi, la aproape șase ani de la producerea sa.
 
Doi subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au rămas încarcerați într-o autospecială, pe strada Mangaliei, din Constanța, în urma unui impact violent cu un alt autoturism.
 
Nevinovat, șoferul ISU care se afla la volanul autospecialei a primit o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale din partea procurorilor militari.
 
Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu poate repara autospeciala implicată în accident nici măcar acum, după circa șase ani, din cauza ... hârtiilor!
 
Mai exact, solicitarea ISU de repara autospeciala în baza asigurării de care aceasta beneficia la momentul producerii accidentului a fost respinsă, pe motiv că ar fi fost introdusă prea târziu.
 
Situația pare fără ieșire, fiind conturată de faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență avea nevoie de acceptul procurorilor militari pentru a repara mașina de intervenție.
 
Mai mult decât atât, între timp, societatea care asigurase vehiculul MAI a intrat în faliment, între timp.
 

Dinamica accidentului

 
Potrivit polițiștilor de la Rutieră, „în data de 04.11.2015, în jurul orelor 09:32, M.O. (bărbat de 32 ani din Constanţa), a condus autospecializata de stins incendiu, marca MAN , având semnalele acustice şi luminoase în stare de funcţionare, pe şos. Mangaliei, banda 2, dinspre Pod Doraly către Eforie“. În momentul în care a ajuns la intersecţia semaforizată cu str. Pandurului, autospecializata de stins incendiu a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului electric unde a intrat în coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan, condus pe str. Pandurului dinspre str.Micşuneleor către str. Liliacului, pe culoarea verde a semaforului electric, de către M.S. (bărbat de 55 ani din Constanţa).

 
După coliziune autospecializata MAN a intrat întru-un stâlp din beton de iluminat public iar autoturismul Dacia Logan a fost proiectat pe trotuar, distrugând şi indicatorul de trecerea pentru pietoni.
 
Accidentul s-a soldat cu vătămarea corporală uşoară a conducătorului autoturismului Dacia Logan şi a membrilor din echipajul de pompieri N.D. (bărbat de 47 ani din Mangalia) şi B.D. (bărbat de 48 ani din Constanţa).
 

Asigurări valabile

 
La data evenimentului, autovehiculul Dacia Logan avea încheiata polița emisă de S.C. Carpatica Asig. S.A., iar autovehiculul MAI avea încheiata polița RCA emisa de Asirom Vienna Insurance Group S.A.
 
Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, a fost înregistrat dosarul nr. 8081/P/2016 privind accidentul din 04.11.2015.
 
Prin Ordonanța nr. 907/P/2018 din 22.03.2019, Parchetul Militar  a dispus clasarea cauzei penale sub aspectul infracțiunii de vătămare corporala din culpa.
 

Acceptul cu privire la introducerea în reparații a autospecialei

 
Având în vedere faptul că autospeciala cu nr. de înmatriculare MAI22094 a fost imobilizată din data de 04.11.2015 și de faptul ca există un deficit de mijloace de intervenție, MAI a solicitat Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militara de Apel București, acceptul cu privire la introducerea în reparații a autospecialei la data de 04 iunie 2019. Acceptul a fost transmis ISU Constanța la data de 26 iunie 2019.
 
Prin cererea de plată depusă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judetului Constanţa a solicitat sa fie despăgubit din disponibilitățile Fondul de Garantare a Asiguraţilor   cu suma reprezentând contravaloarea reparației autospecialei cu nr. de înmatriculare MAI 22094.
 
Îîn cadrul procedurii administrative necontencioase, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a analizat cererea de plată a ISU Constanța, iar Comisia Specială a dispus respingerea integrală a cererii de plată ca tardiv formulată.
 
Potrivit datelor oficiale, solicitarea pompierilor constănțeni a fost respinsă, deoarece, în opinia Fondului, cererea de plată ar fi fost formulată după expirarea termenului legal de 90 de zile de depunere a cererilor de plată la FGA pentru asigurătorul aflat în în faliment.
 
ISU Constanța a încercat să anuleze decizia Fondului în instanță, respectiv la Curtea de Apel București, instanță care a respins cererea pompierilor constănțeni, ca neîntemeiată, dosar 7166/2/2020. Nemulțumiți de decizia Curții de Apel București, oficialii ISU Constanța au formulat recurs, acesta fiind trimis spre soluționare Înaltei Curții de Casație și Justiție a României.

 

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Accident grav în Constanţa
UPDATE4 - Doi pompieri ISU, încarceraţi într-o autospecială! (Exclusiv - galerie foto-video)


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii