Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mamaia SA a pierdut la fond procesul cu Telegondola - Mamaia SRL. Societatea debitoare s-a aflat în procedura reorganizării judiciare

ro

05 Feb, 2022 00:00 1880 Marime text
  • Mamaia SA a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța apelul în cadrul dosarului nr. 18669/212/2021, în materie de litigii cu profesioniştii, care are ca obiect contestaţie la executare convenție eșalonare nr.669
  • Intimat în dosar este Telegondola -Mamaia SRL
  • Mamaia SA a pierdut la fond procesul, după ce magistrații de la Judecătoria Constanța le-a respins cererea la termenul din 21.10.2021
  • În cadrul judecății, s-a precizat că intimata a achitat tranșa de plată scadentă la data de 30.09.2016, iar, ulterior, prin efectuarea plății la data de 13.09.2017 a sumei de 2.769,901 lei a fost stinsă în totalitate creanța principală, rămânând însă neachitate dobânzile legale și dobânzile legale penalizatoare
 

 
Mamaia SA a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța apelul în cadrul dosarului nr. 18669/212/2021, în materie de litigii cu profesioniştii, care are ca obiect contestaţie la executare convenție eșalonare nr.669.

Intimat în dosar este Telegondola -Mamaia SRL.

Mamaia SA a pierdut la fond procesul, după ce magistrații de la Judecătoria Constanța le-a respins cererea la termenul din 21.10.2021.

În motivarea în fapt a cererii, contestatoarea a arătat că la data de 16.09.2021 a încheiat cu intimata convenția de eșalonare autentificată sub nr. 669 având ca obiect eșalonarea la plată a unei creanțe în valoare totală de 3.840.485,88 lei, în scopul îndeplinirii Planului de reorganizare, astfel cum a fost modificat și completat prin actul modificator nr. 2, plan de reorganizare confirmat în cadrul procedurii de reorganizare judiciară ce a format obiectul unui dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța.

În cadrul judecății, s-a precizat că intimata a achitat tranșa de plată scadentă la data de 30.09.2016, iar, ulterior, prin efectuarea plății la data de 13.09.2017 a sumei de 2.769,901 lei a fost stinsă în totalitate creanța principală, rămânând însă neachitate dobânzile legale și dobânzile legale penalizatoare conform prevederilor art. 2 din Convenția de eșalonare. În vederea recuperării creanței reprezentate de dobânzile legale și dobânzile legale penalizatoare datorate de societatea Telegondola-Mamaia S.R.L., a formulat o cerere de executare silită.

Prin încheierea nr. 3371/09.03.2021 pronunțată de Judecătoria Constanța s-a respins cererea de încuviințare a executării silite pentru motivul că societatea debitoare este în procedura reorganizării judiciare.

Întrucât intimata nu se mai află în prezent în procedura de reorganizare judiciare, contestatoarea a promovat o cerere de apel împotriva încheierii, cerere respinsă ca nefondată de către Tribunalul Constanța prin decizia civilă nr. 130 din 28.05.2021.

Contestatoarea a învederat că potrivit convenției de eșalonare, ratele scadente începând cu data de 30.06.2017 se actualizează cu rata inflației și dobânda legală conform scadenței fiecărei rate. Conform art. 41 alin. (3) din Legea nr. 85/2006, în cazul în care se confirmă un plan de reorganizare, dobânzile, majorările ori penalitățile de orice fel sau cheltuielile accesorii la obligațiile născute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achită în conformitate cu actele din care rezultă și cu prevederile programului de plăți. Numai în cazul unui plan de reorganizare neconfirmat nu se poate adăuga o dobândă, majorare sau penalitate, ceea ce nu se poate pune în discuție în cazul de față.

Deși între părți există convenția de eșalonare, achitarea creanței s-a realizat înainte de termen, însă în afara planului de reorganizare, deoarece planul s-a finalizat la data de 30.09.2016.

Potrivit sentinței civile nr. 445 din 18.03.2019, judecătorul sindic a respins ca nefondată cererea de plată formulată de către Mamaia SA, pentru considerentul că această convenție de eșalonare, față de natura actului, trebuia confirmată de judecătorul sindic, iar această confirmare nu s-a produs.

Hotărârea instanței de recurs, respectiv decizia civilă nr. 498/08.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Constanța, prin care instanța de recurs a menținut hotărârea judecătorului sindic, privește strict recuperarea sumei reprezentând dobânzi în cadrul procedurii de insolvență, neexistând nicio mențiune potrivit căreia această sumă nu poate fi achitată după data închiderii procedurii de insolvență.

Contestatoarea a precizat că planul de reorganizare a fost extins până la data de 30.09.2016, iar creanța principală ce a format obiectul convenției de eșalonare reprezintă o creanță născută în cursul procedurii, a cărei înscriere în tabelul creditorilor a fost solicitată, creanță care este certă, lichidă și exigibilă.

La data de 16.08.2021, intimata Telegondola – Mamaia SRL a formulat întâmpinare, solicitând respingerea acțiunii.

Potrivit www.rolli.ro, pentru aceste motive, magistrații de la Judecătoria Constanța a respins constastația la executare formulată de Mamaia SA, în contradictoriu cu Telegondola-Mamaia SRL.

Vă reamintim, în 2019, judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au dispus  închiderea procedurii de reorganizare a activităţii debitoarei Telegondola - Mamaia SRL, cu sediul în Mamaia, staţie pornire Perla!

Decizia a fost luată ca urmare a realizării planului de reorganizare. Printre asociaţii Telegondola - Mamaia SRL se află şi Primăria Municipiului Constanţa.
 
Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Constanţa din 3 ianuarie 2012.
 
Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa sub nr. 47/118/2012, SC Telegondola-Mamaia SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei, prin reorganizarea activităţii, în baza unui plan, motivată de împrejurarea că societatea comercială se află în stare de insolvenţă, înregistrând datorii certe, lichide şi exigibile, a căror scadenţă a depăşit termenul de 30 de zile. Totodată, debitoarea a solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a Continvest Insolvenţă SPRL.
 
SC Telegondola-Mamaia SRL are sediul social în Mamaia, staţie pornire Perla. Ca asociaţi persoane juridice apar SC Mamaia SA, cu sediul social în Vila 26, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 53,49%, şi Municipiul Constanţa, cu sediul social pe bulevardul Tomis, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 46,51%. Administrator special este Marian Ştefan. Firma are ca obiect de activitate „transporturi aeriene de pasageri“. 
 
 
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
George Cazacu a fost repus în funcția de director general provizoriu al Telegondola Mamaia SRL

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii