Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:40 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Aurelian Cazan, trimis în judecată. ANR este parte vătămată. Ce scrie pe portalul Tribunalului Constanţa (documente)

ro

18 May, 2017 00:00 3566 Marime text
Ieri, pe rolul Tribunalului Constanţa - Secţia Penală, a fost înregistrat dosarul cu număr unic 3273/118/2017, având ca obiect abuzul în serviciu, iar stadiul procesual - fond.
 
Părţi în cauză sunt Liviu Aurelian Cazan, inculpat, şi Autoritatea Navală Română, parte vătămată.
 
De altfel, acum două zile, Direcţia Naţională Anticorupţie a postat pe portalul său un comunicat care ar putea avea legătură cu dosarul înregistrat la Tribunal. În comunicat se arată că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Liviu Aurelian Cazan, la data faptei director general al Autorităţii Navale Române, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi document se mai arată că, „în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
În cursul lunii martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitate de director general al Autorităţii Navale Române, a încălcat, cu rea-credinţă, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreţionară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularităţii şi economicităţii plăţilor), aspect care a produs un prejudiciu instituţiei pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 de euro (cu TVA), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CNAPDF)“.
 
Concret, se mai arată în comunicatul DNA, la data de 31 martie 2016, inculpatul Liviu Aurelian Cazan, în calitatea menţionată mai sus, pentru a ajuta la ieşirea din insolvenţă a CN APDF, a achiziţionat din patrimoniul acestei societăţi două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preţ supraevaluat, de 1.380.381 de euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse. Acţiunile deliberate ale inculpatului Liviu Aurelian Cazan, care a urmărit „cu orice preţ“ achiziţia ambelor imobile, deşi numai unul era util Autorităţii Navale Române, au condus la efectuarea unor plăţi ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorităţii Navale Române, cu consecinţe deosebit de grave.
 
„Până la această dată, Autoritatea Navală Română nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză“, se mai arată în comunicatul procurorilor DNA.
 
În cauză, s-a dispus instituirea popririi asigurătoare asupra conturilor bancare deţinute de inculpatul Liviu Aurelian Cazan, până la concurenţa prejudiciului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de acelaşi inculpat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Trebuie să menţionăm că, până la ora redactării acestei ştiri, Tribunalul Constanţa nu stabilise un prim termen de judecată.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii