Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Libertatea lui Dănuţ Căpăţînă, decisă azi de omul care l-a trimis la închisoare pe fostul director portuar Eugen Bogatu (rechizitorii)

ro

15 Sep, 2016 00:00 2804 Marime text
Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, află azi dacă scapă din spatele gratiilor. În acest dosar, Dănuţ Căpăţînă este bănuit de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, dar şi de spălarea banilor, în formă continuată.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti. Recent, instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispuse faţă de Dănuţ Căpăţînă şi a menţinut măsura preventivă faţă de acesta. Nemulţumit de decizia Tribunalului, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a atacat hotărârea la Curtea de Apel Constanţa. Contestaţia lui Căpăţînă a fost trimisă spre soluţionare judecătorului Vasile Băjan, din Curtea de Apel Bucureşti.
 
Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul UCM Reşiţa. În cauză, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Afaceristul Said Baaklini a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa (la data trimiterii în judecată), au luat câte cinci ani de închisoare.
 
Tot judecătorul Vasile Băjan a închis definitiv şi dosarul în care Gheorghe Chioaru, preşedintele Federaţiei „Omenia“ a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, a rămas fără un picior, în faţa Teatrului Fantasio din Constanţa. Magistratul i-a aplicat Simonei Anastasia Tănase doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru vătămare corporală din culpă. În cauză, Marian Cristea a fost condamnat la 1,6 ani de închisoare, tot cu suspendare sub supraveghere, pentru mărturie mincinoasă.
 
Revenind la dosarul lui Dănuţ Căpăţînă, în rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 USD și 4.768.698,78 de lei, din care a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 USD și 4.768.698,78 de lei“.
 
„Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL și patru firme offshore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii și plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT și ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile inculpatei SC Picus Consulting SRL și al firmelor offshore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive“, potrivit DNA.
 
Procurorii mai arată că, „din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte și a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate“.

„Inculpatul Căpăţînă Dănuţ și-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate comercială cu activitate în domeniul medical, Căpăţînă Dănuţ a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Ivan Constantin Virgil, menţinerea unui contract încheiat anterior între societate și SC Picus Consulting SRL (controlată de Căpăţînă Dănuţ), prin care inculpatul Căpăţînă Dănuţ își încasa salariul aferent funcţiei de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpăţînă Dănuţ se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa le emitea către această firmă și că imaginea firmei va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul știa că firma de servicii medicale dorea să-și extindă activitatea în judeţul Constanţa“, conform rechizitoriului.
 
În cauză, Dănuţ Căpăţînă a fost arestat preventiv de Florentina Ivăncioiu, din Tribunalul Bucureşti, fost magistrat al Judecătoriei Constanţa.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat de Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Alături de Căpăţînă, Mihai Corneliu Stănculescu, fost şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat la doi ani de detenţie, Renato Micu Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a luat doi ani şi şase luni de detenţie, iar Viorela Androne, fost director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnată la doi ani şi şase luni de detenţie. Asta în timp ce Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, iar Mioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al SCJU, a luat un an, patru luni şi 80 de zile. În final, Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic în cadrul SCJU, a primit trei ani şi şapte luni de închisoare.
 
Citeşte şi 
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa (document)

 
Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, întâlnire cu denunţătorul în zona Ministerului Sănătăţii (referat propunere arestare)
 
De ce îl acuză procurorii DNA
Căpăţînă şi-ar fi folosit fosta şi actuala nevastă în „operaţiunea” de luare de mită şi spălare de bani! (document)

 
Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare, trimis la închisoare de judecătorii Vasile Băjan şi Daniela Panioglu
 
Gheorghe Chioaru a rămas fără un picior la Constanţa
Vasile Băjan a condamnat-o definitiv pe Simona Anastasia Tănase
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii