Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:39 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii Tribunalului, verdict de peste 20 de milioane de euro – profitul din Portul Constanța! Unde vor merge banii (MINUTA)

ro

07 May, 2024 17:00 919 Marime text
  • După ce au amânat pronunțarea soluției de mai multe ori, judecătorii au respins astăzi, 7 mai 2024, acțiunea deschisă de Fondul Proprietatea SA.
Tribunalul Constanța a pronunțat verdictul în dosarul vizând o sumă de peste 20 de milioane de euro, parte a profitului din Portul Constanța din 2022, contestată în instanță de către Fondul Proprietatea SA, acționarul minoritar al portului!
 
Judecătorii au stabilit că suma trebuie să rămână în contul de rezerve aflat la dispoziția CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, cum fusese inițial stabilit prin hotărâre AGA, și nu trebuie să fie distribuită către acționari, cum cererea Fondul Proprietatea SA.
 
Decizia Tribunalului a fost pronunțată în dosarul 4938/118/2023, cauză în care Fondul Proprietatea SA a formulat o acțiune în anularea hotărârii AGA 4/26.05.2023, în contradictoriu cu Administrația Porturilor Maritime.
 
După ce au amânat pronunțarea soluției de mai multe ori, judecătorii au respins astăzi, 7 mai 2024, acțiunea deschisă de Fondul Proprietatea SA.
 
Iată minuta deciziei din dosarul 4938/118/2023:
 
„Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, sub sancţiunea nulităţii“
 
Fondul Proprietatea SA are acum la dispoziție 30 de zile de la primirea hotărârii motivate a Tribunalului pentru a declara apel.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Elena Lavinia Crăciun, din cadrul Secției a II-a Civile a instanței.
 
De unde provine suma disputată
 
Așa cum arătam în ediții anterioare, Fondul Proprietatea SA a deschis și un dosar separat pentru suspendarea executării hotărârii AGA, însă solicitarea a fost respinsă definitiv de instanțele din Constanța.
 
În acel dosar, Fondul Proprietatea SA ceruse suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor APM Constanța nr.4/26.05.2023, punctele nr.1 și nr.2, până la soluționarea definitivă a acțiunii în anularea acestei hotărâri (cea deschisă în dosarul 4938/118/2023, soluționată acum în primă instanță de Tribunal).
 
„Potrivit Propunerii privind aprobarea situațiilor financiare din data de 24.04.2022, adresate membrilor Adunării Generale a Acționarilor, situațiile financiare și Propunerea de distribuire a profitului pe anul 2022 au fost avizate de către Consiliul de Administrație cu majoritate de voturi în ședința din data de 21.04.2023 și cuprind, în cadrul Notelor Explicative la situațiile financiare anuale pentru anul încheiat la 31 decembrie 2022 (...) mențiunea la data de 31.12.2022, suma de 100.008.240 RON a fost transferată din contul 1175 – Rezultat reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve de reevaluare, în contul 1068 – Fond rezerve (pentru dezvoltare), în baza politicilor contabile aprobate de Consiliul de Administrație în ședința din data de 03.03.2023“, s-a arătat în procesul respectiv.
 
Legat de această sumă, Fondul Proprietatea SA a susținut că „astfel cum a arătat prin scrisoarea adresată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (reprezentantul acționarului majoritar – Statul Român), nr.148 din data de 26.04.2023, prin transferul sumei de 100.008.240 RON din Rezultatul reportat în contul Fond rezerve s-a urmărit crearea unei situații care să conducă la imposibilitatea distribuirii sumelor reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare către acționarii pârâtei, eliminându-se astfel această sumă din totalul sumelor care pot constitui fondurile pentru distribuire către acționar“.
 
În replică, reprezentanții CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța au arătat în proces că „urmare reevaluării patrimoniului pârâtei C.N.A.P.M., a rezultat un surplus realizat din rezerve din reevaluare, pe măsura amortizării bunurilor reevaluate, de 100.008.240 Lei, ce a fost transferat într-un cont de rezerve la dispoziția sigură a societății, cu destinația de sursă proprie de finanțare, conform Legii nr.15/1994“.
 
Au mai spus reprezentanții companiei portuare că „surplusul realizat din reevaluarea activelor corporale nu a fost distribuit acționarilor deoarece nu a existat în fapt un profit în cuantum de 100.008.240 Lei, care ar fi putut fi repartizat, ci provine dintr-o reevaluare a patrimoniului, iar distribuirea acestei sume către acționari conduce la diminuarea substanțială a fluxului de numerar al societății și ar fi afectată însăși activitatea curentă a pârâtei, prin modificarea fluxurilor de numerar, afectarea depozitelor bancare și, implicit, plățile pentru investiții și reparații“.
 
„Reclamanta (nr., Fondul Proprietatea SA), nemulțumită de neîncasarea imediată a unor dividende de 20.000.000 Lei, contestă decizia acționarilor și solicită suspendarea hotărârii acționarilor, deși nu există urgență și nici pagubă (suma de 100.008.240 Lei fiind deja utilizată pentru dezvoltare, prin achiziția de mijloace fixe care au mărit patrimoniul companiei și care aduc profituri din care se pot distribui dividende către acționari)“, au spus în proces reprezentanții CN APM SA Constanța.
 
Acum, rămâne de văzut dacă Fondul Proprietatea SA va declara apel împotriva deciziei de azi a Tribunalului Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Reuniune în Portul Constanța a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GALERIE FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii