Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată ce s-a decis! Curtea Supremă a luat o hotărâre în procesul dintre societatea de salubrizare Polaris şi Constanţa

ro

24 Feb, 2018 00:00 1504 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României s-a pronunţat ieri în procesul dintre societatea de salubrizare Polaris şi Municipiul Constanţa!
 
Iată decizia Curţii Supreme:
„Admite sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Iaşi - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi, în consecinţă, stabileşte că: în interpretarea prevederilor art., 24 alin. (4) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare:
- termenul în care creditorul poate solicita fixarea sumei ce i se datorează de către debitor cu titlu de penalităţi este termenul de prescripţie a executării silite, de trei ani, reglementat de art. 706 din Codul de procedură civilă, termen care curge de la data executării obligaţiei sau, în caz de neexecutare, de la data expirării termenului de trei luni, înăuntrul căruia debitorul avea posibilitatea să execute în natură obligaţia;
 
- penalităţile stabilite în procent pe zi de întârziere se calculează de la momentul indicat în încheierea pronunţată în cadrul procedurii reglementate de art. 24, alin. (3) din Legea nr. 554/2004, până la executarea obligaţiei, dar nu mai târziu de momentul expirării termenului de trei luni, înăuntrul căruia debitorul avea posibilitatea să execute în natură obligaţia, în caz de neexecutare;
 
- în cadrul procedurii reglementate de art. 24, alin. (4) din Legea nr. 554/2004, instanţa de judecată poate stabili valoarea obiectului obligaţiei la care se aplică penalităţile de întârziere stabilite în procent pe zi de întârziere, în ipoteza în care instanţa prevăzută la art. 24, alin. (3) din aceeaşi lege nu a stabilit acest lucru.
 
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521, alin. (3) din Codul de procedură civilă“.
 
Reamintim că, în luna noiembrie 2017, magistraţii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au suspendat judecata, admiţând sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la interpretarea prevederilor dispoziţiilor art. 24, alin. 4 din Legea 554/2004, în ceea ce priveşte „termenul în care creditorul poate solicita fixarea sumei definitive care i se va datora de debitor cu titlu de penalităţi; natura acestui termen şi sancţiunea nerespectării lui; perioada care se are în vedere pentru stabilirea acestei sume, atunci când nu este sumă fixă, ci procentuală şi pe zi de întârziere; dacă, în cadrul acestei proceduri, instanţa poate stabili valoarea obiectului la care se aplică penalităţile de întârziere, în ipoteza în care instanţa prevăzută de art. 24, alin. 3 din Legea 554/2004 nu a stabilit acest lucru“.
 
La jumătatea lunii aprilie, în primă instanţă, Tribunalul Iaşi a admis în parte cererea principală formulată de reclamanta SC Polaris M Holding SRL în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa. „Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr. 2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr. 1560/118/2012), pentru perioada 1.02.2013-7.03.2016, la suma de 413.187.664,48 de lei“, conform minutei judecătoreşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii