Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul secretar general delegat al Comunei Pardina, în proces cu primarul, la Curtea de Apel Constanța

ro

29 Dec, 2023 17:00 1262 Marime text
Primăria Pardina - Sursa foto: Facebook.com - Primăria Comunei Pardina
  • Dosarul are indicativul 1295/88/2022 și, în primă instanță, a fost câștigat de Lenuța Liferie.
Pe rolul Curții de Apel Constanța a ajuns dosarul deschis de Lenuța Liferie, fost secretar general delegat al comunei tulcene Pardina, primarului comunei, UAT-ului, primăriei, dar și Agenției Naționale de Integritate.
 
Dosarul are indicativul 1295/88/2022 și, în primă instanță, a fost câștigat de Lenuța Liferie.
 
Cazul a ajuns la Constanța după ce UAT Comuna Pardina prin Primar, dar și Primăria Comunei Pardina au atacat decizia Tribunalului Tulcea, favorabilă fostului secretar general delegat.
 
În minuta deciziei 1216/2023 a Tribunalului Tulcea, pe care o vor analiza acum judecătorii din Constanța, se arată că instanța a admis în parte cererea de chemare în judecată:
 
„Respinge excepţia de nelegalitate a raportului de evaluare nr.23887/19.02.2022 ca nefondată şi a raportului nr.23172/19.05.2022 ca devenită lipsită de interes.
Admite în parte acţiunea.
Anulează ca nelegală dispoziţia 109/2022 a Primarului Comunei Pardina, Judeţul Tulcea.
Dispune reintegrarea reclamantei în funcţia de referent principal din cadrul compartimentului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Comunei Pardina.
Obligă UAT Comuna Pardina, Judeţul Tulcea la plata sumei unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta pe perioada cuprinsă între destituire și reintegrare.
Respinge ca nefondată cererea de plată a daunelor morale“
 
Astfel, judecătorii din Tulcea au decis reîncadrarea Lenuței Liferie ca referent principal în cadrul Compartimentului de Asistență socială din Primăria Pardina.
 
În plus, instanța a decis ca primăria să-i achite acesteia salariile indexate, majorate și reactualizate cu celelalte drepturi de care femeia ar fi beneficiat în perioada scursă până la reintegrare.
 
Agenția Națională de Integritate arăta, într-un comunicat din 19 mai 2022, cu privire la Lenuța Liferie, că aceasta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate și conflict de interese administrativ:
 
„S-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât în perioada delegării atribuțiilor corespunzătoare funcției publice de secretar general al comunei Pardina (24 septembrie – 24 decembrie 2020), soțul persoanei evaluate a fost desemnat viceprimar al comunei (începând cu data de 27 noiembrie 2020).
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 242, alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019.
De asemenea, Liferie Lenuța a încălcat și regimul juridic referitor la conflictul de interese administrativ, întrucât, în exercitarea funcției publice de referent în cadrul Primăriei Com. Pardina, respectiv în perioada delegării atribuțiilor corespunzătoare funcției de secretar general al comunei Pardina, a semnat mai multe documente, anticipând ca prin semnarea, respectiv încheierea documentelor menționate anterior ar putea crea un beneficiu pentru sine și pentru soțul acesteia.
Astfel, Liferie Lenuța a încălcat și prevederile art.  70 și art. 79, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003“.
 
Aceasta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
De asemenea, pe rolul Curții de Apel Constanța există și un dosar câștigat în primă instanță de către Agenția de Integritate, ANI obținând în contradictoriu cu Lenuța Liferie, CL Pardina și UAT Pardina prin Primar anularea unei hotărâri a CL Pardina, a unui Raport de specialitate și a mai multor dispoziții ale primarului comunei Pardina.
 
Decizia primei instanțe din acest dosar (1002/88/2022) a fost atacată la Curtea de Apel de UAT Pardina prin Primar, dar și de către Lenuța Liferie.
 
Cazul va fi analizat la Constanța la data de 22 februarie 2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul comunei Nufăru, fără avocat în procesul cu inspectorii de integritate, la Curtea de Apel Constanța
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii