Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desființarea SIIJ. Cine preia dosarele, cine autorizează punerea în mișcare a acțiunii penale față de magistrați

ro

04 Feb, 2020 14:53 2025 Marime text
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție se desființează, dosarele SIIJ sunt preluate de procurorii competenți în anchetarea lor, din cadrul celorlalte unități de parchet, iar toate rezoluțiile dispuse de SIIJ, care nu au fost verificate anterior, vor fi supuse controlului de către Procurorul general al României.

Foarte important, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un magistrat se va face doar cu acordul Procurorului general, iar trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor se va face doar cu acordul Secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii. Acestea sunt câteva dintre noutățile propuse prin proiectul de lege ce vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Astfel, potrivit sursei citate, trimiterea în judecată a unui judecător va putea avea loc doar cu avizul Secției pentru judecători a CSM. În mod egal, trimiterea în judecată a unui procuror se va putea face doar cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului.

În ce privește SIIJ, procurorii ce își desfășoară activitatea în cadrul acesteia ar urma să revină pe funcții de execuție în cadrul unităților de parchet din care fac parte, iar dosarele instrumentate de SIIJ vor fi transmise celorlalte unități de parchet competente. Potrivit aceluiași proiect de Lege,  DNA și DIICOT își redobândesc vechile competențe de anchetă.

Proiectul se află în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției, www.just.ro. Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Citește și:

Plenul CSM, cu ochii pe Secţia Specială. Ce decizii s-au luat în legătură cu Adina Florea şi fostul şef al Secţiei, Gheorghe Stan
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii