Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a ajuns Primăria Constanța să plătească pentru Lacul Siutghiol. Decizia nu este definitivă

ro

28 Apr, 2021 00:00 2201 Marime text
  • Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța ar urma să achite suma de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi o dobândă legală în cuantum de 6009,14 lei, în conturile Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
  • Banii ar fi datorați pentru serviciile de gospodărire a Lacului Siutghiol.
  • În cauză, prima sentință, pronunțată de Judecătoria Constanța, a fost atacată de CLC și municipalitate la Tribunal.
  • În urmă cu doar câteva zile, Tribunalul Constanța a respins apelurile celor două entități, apreciind că acestea ar fi nefondate.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs.

Municipiul Constanța prin Primar, alături de Consiliul Local Constanța, sunt bune de plată, pentru Lacul Siutghiol.

Suma se ridică la peste 120.000 de lei și urmează să fie achitată pentru serviciile de gospodărire a lacului, în conturile Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Decizia a fost luată recent de Tribunalul Constanța și poate fi atacată în recurs, la instanța superioară.
 

Serviciile de gospodărire, la baza procesului

O nouă înfrângere în instanță pentru Municipiul Constanța prin Primar și, respectiv, Consiliul Local Constanța, în dosarul în care au fost acționate în instanță de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru Lacul Siutghiol.


După ce Judecătoria Constanța a dat dreptate ABADL, în primă instanță, și a admis acțiunea formulată de reprezentanții Apelor Române, Tribunalul Constanța a respins, în urmă cu doar câteva zile, apelurile declarate de CLC și Municipiul Constanța prin Primar împotriva primei sentințe.


În centrul dosarului cu indicativul 31036/212/2018* se află serviciile de gospodărire a Lacului Siutghiol, servicii pentru care, în primă instanță, municipalitatea a fost obligată la plata sumei totale de peste 120.000 de lei către ABADL.


Recent, Tribunalul Constanța a reconfirmat această sumă, prin respingerea apelurilor declarate de Municipiul Constanța prin Primar și, respectiv, de Consiliul Local Constanța.


În minuta Hotărârii nr. 629/22.04.2021 a Tribunalului Constanța se arată că instanța „respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanții-pârâți Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, în contradictoriu cu intimata-reclamantă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, împotriva Sentinței nr. 1413/14.02.2020 pronunțate de Judecătoria Constanța în dosarul civil nr. 31036/212/2018“.

 

Peste o mie de hectare din cuvetă, predate CLC

Astfel, potrivit Sentinței 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea CLC, părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Conform documentului citat, în proces, ANAR-ABADL a reclamat că cei doi pârâți, respectiv Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, ar fi refuzat să semneze contractul.

În replică, municipalitatea a susținut că ANAR-ABADL nu ar fi justificat cheltuielile pretinse prin contract.

Magistrații Judecătoriei Constanța, prima instanță care a analizat cazul, au ajuns la concluzia că solicitările ANAR-ABADL sunt întemeiate.

 

„Vinovăția pârâților“

În Hotărârea nr. 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, pe care municipalitatea a atacat-o la Tribunal, se arată, potrivit www.rolii.ro :

„Vinovăția pârâților rezultă pe de o parte din faptul că refuzul de a curs solicitărilor repetate ale reclamantei de a perfecta contractul de prestare a serviciilor și de a reglementa condițiile în care reclamanta- în calitate de prestator al serviciilor enumerate în Actul adițional nr 1/04.05.2015 al Protocolului nr. (...)/25.06.2013 încheiat între Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Consiliul Local al Municipiului Constanța, urma a-și îndeplini atribuțiile. Pe de altă parte, vinovăția pârâților rezultă din refuzul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de către pârâți, iar potrivit art. 1357 C civ, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă“.

Pe cale de consecință, municipalitatea a fost obligată la plata sumei de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6009,14 lei, către ABADL.


Așa cum am precizat, hotărârea Tribunalului Constanța, prin care au fost respinse apelurile declarate împotriva acestei sentințe, poate fi atacată în recurs.


În cazul în care părțile vor declara recurs, dosarul va fi trimis pe rolul Curții de Apel Constanța pentru a analiza căile de atac declarate.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

O decizie a Curții Constituționale l-a lăsat pe Tucan fără afacerea de pe Siutghiol. Acum a dat în judecată municipiul Constanța și Consiliul Local Municipal

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii