Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Eugenia Jianu va fi repusă preşedinte de Secţie la Tribunalul Constanţa

ro

24 Jul, 2023 16:46 3259 Marime text



Judecătoarea Corina Eugenia Jianu, față de care Înalta Curte de Casație și Justiție a României a încetat zilele trecute procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei, va fi repusă preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa!
 
În același dosar, și tot ca efect al intervenirii prescripţiei, Înalta Curte de Casație a încetat procesul penal și față de Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari.
 
Decizia privind repunerea Corinei Jianu în fruntea Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa a fost luată luni, 24 iulie 2023, de Consiliul Superior al Magistraturii!
 
În continuare, redăm decizia oficială a CSM, așa cum este ea afișată pe site-ul oficial al instituției:  
 

1. Constatarea încetării suspendării din funcţia de judecător a doamnei judecător Jianu Corina Eugenia, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii referitoare la aceasta, respectiv 21.07.2023;

2. Constatarea încetării suspendării din funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa, începând cu data 25.07.2023.

3. Repunerea în situaţia anterioară în privinţa vechimii în funcţia de judecător pentru perioada cuprinsă între data suspendării din funcţie a acesteia (29.11.2014) şi până la data repunerii efective în funcţia de judecător, respectiv 21.07.2023.


4. Repunerea în funcţia de conducere de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa începând cu data de 25.07.2023 pentru restul de mandat neexercitat de 1 an, 4 luni şi 26 de zile.

5. Încetarea, începând cu data de 25.07.2023, a delegării în funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa a doamnei judecător Slate Aida Iolanda, ca urmare a revenirii titularului.

6. Înaintarea măsurilor dispuse către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite.

 
Amintim că, prin Decizia 237/2023, din 21 iulie 2023, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-au pronunțat definitiv în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în noiembrie 2014, trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, și Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, prin Hotarârea nr. 225/2020 din 20.11.2020, când Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire). Asta în timp ce Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, a luat în primă instanță 7 ani închisoare în regim de detenţie.   
 
Conform portalului instanțelor de judecată, vineri, 21 iulie 2023, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de:
 
Matei Nicolae pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.
 
În primă instanță, Victoria Căpăţână luase 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu și achitare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
Tot în primă instanță, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Idvu Constantin Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Gurgu Isidor a fost achitat tot în primă instanță pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu prevăzută, dar și pentru constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
În continuare, Curtea de Apel București a mai decis, tot în primă instanță, achitarea inculpatei SC Dormarbib Group SRL pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și condamnată la pedeapsa amenzii de 500.000 lei, stabilită în condiţiile art. 137 alin. 1, 2, şi 4 alin. 1 lit. c C. pen.(250 de zile amendă cu 2000 de lei cuantumul zilei amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.(faptă 15.05.2013).
 
„În baza art. 138 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară prevăzută de art. 136 alin. 3 lit. a C. pen., respectiv, dizolvarea persoanei juridice SC Dormarbib Group SRL“, se mai arată în decizia Curții de Apel București.
 
De menționat că în primă instanță Manu Vasile Alexandru a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Mai multe despre acest subiect: Decizie definitivă!
Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Decizie definitivă în cazul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii