Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compensarea cu ore libere nu s-ar fi făcut în mod legal Mai mulţi angajaţi ai ISU „Dobrogea“ cheamă la judecată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

ro

02 Oct, 2019 00:00 13831 Marime text

Aproximativ 30 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ au chemat la judecată Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al Judeţului Constanţa.


În cererea de chemare în judecată, angajaţii ISU au solicitat obligarea celor trei instituţii mai sus precizate la plata drepturilor salariale restante, aferente perioadei iulie 2015 - la zi, constând în sporuri pentru ore suplimentare prestate, pentru zile de sărbători legale, pentru ore de noapte, cu aplicarea corectă a coeficientului de ierarhizare şi a clasei de salarizare raportate la valoarea de referinţă legală aşa cum a fost actualizată la zi. Mai mult, reclamanţii au mai cerut obligarea pârâţilor la plata dobânzilor legale asupra sumelor reprezentând debit principal, de la scadenţa fiecărei sume până la plata efectivă, precum şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.


În motivare, reclamanţii au arătat că sunt salariaţi în cadrul ISU „Dobrogea“, iar pe perioada derulării raporturilor de muncă au prestat ore suplimentare pe timp de zi, de noapte şi în timpul sărbătorilor legale. Tot reclamanţii au mai precizat că, în speţă, compensarea cu ore libere nu s-a făcut în mod legal, în termen de 60 de zile, astfel încât se află în situaţia de a fi efectuat ore suplimentare cu spor de 75% sau dublul acestuia.


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al Judeţului Constanţa a formulat întâmpinare şi a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

Pe fondul acţiunii, instanţa a reţinut, printre altele, că reclamanţii sunt angajaţi ca subofiţeri la ISU „Dobrogea“, sunt cadre militare cărora li se aplică dispoziţiile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare şi alte dispoziţii legale cu caracter special.


„Acestora nu li se aplică prevederile Codului muncii, dispoziţii legale pe care reclamanţii le invocă în acţiune cu privire la durata muncii şi plata orelor suplimentare întrucât există dispoziţii specifice statutului acestora. Astfel, potrivit art. 1 din Legea 80/1995: „Prin cadrele militare, în sensul prezentei legi, se înţelege cetăţenii români cărora li s-a acordat gradul de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, în raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, în condiţiile prevăzute de lege. Raportat la perioada ianuarie 2015-iulie 2018, perioadă pentru care se solicită plata drepturilor salariale restante constând în sporuri pentru ore suplimentare, pentru zile de sărbători legale, pentru ore de noapte, cu aplicarea corectă a coeficientului de ierarhizare şi a clasei de salarizare raportate la valoarea de referinţă legală aşa cum a fost actualizată la zi, se va avea în vedere că sub acest aspect nu le sunt aplicabile prevederile Legii 284/2010, ci acte normative de salarizare anuale, respectiv disp. art.8 din OUG nr.83/2014, art.9 din OUG nr.57/2015, art.8 din OUG nr99/2016, art.1 alin.3 din OUG nr.9/2017, art.8 din OUG nr.90/2017“, conform motivării.


„După cum rezultă din dispoziţiile legale sus menţionate, anterior lunii aprilie 2018 munca suplimentară peste programul normal de lucru se putea compensa doar cu timp liber corespunzător şi nu cu sporuri, aşa cum solicită reclamanţii. Nu s-a făcut dovada pentru perioada iulie 2015-aprilie 2018 că aceştia au solicitat acordarea de timp liber corespunzător muncii efectuate peste programul normal de lucru sau în zile de sărbători legale şi nu li s-a acordat. Nici pentru perioada 1 aprilie 2018 - 31 iulie 2018 (data introducerii acţiunii) reclamanţii nu au făcut dovada că au solicitat compensarea cu timp liber corespunzător a muncii suplimentare, că nu li s-a acordat în termen de 60 zile sau nu li s-a acordat majorarea de 75%. În acest sens sunt răspunsurile de la ISU Dobrogea primite de reclamanţi (fila 14-36) în care se arată că pentru perioada solicitată aceştia au beneficiat de timp liber corespunzător sau le-au fost plătite orele suplimentare în conformitate cu Ordinul MAI nr.4/2015 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul MAI care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează“, potrivit datelor oficiale.


„Sporurile pe care le solicită conform Codului muncii nu li s-au acordat întrucât aceste dispoziţii legale nu li se aplică reclamanţilor. Instanţa reţine însă că pentru perioada de timp începând cu data de 10 februarie 2015 a intrat în vigoare Ordinul MAI nr.4/2015 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul MAI care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, iar potrivit acestui ordin aplicat prin procedura de sistem cod (…) reclamanţilor li s-a acordat fie majorare salarială, fie timp liber corespunzător, după cum rezultă din răspunsurile ISU Dobrogea adresate reclamanţilor.


În ceea ce priveşte coeficientul de ierarhizare prevăzut în anexa VI din Legea nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, acesta nu a fost aplicat până la abrogarea acestei legi prin Legea nr.153/2017, fiind emise succesiv mai multe acte normative prin care s-a stabilit salarizarea“, se mai arată în motivarea instanţei.


Judecătorii mai arată că, în raport de temeiurile de drept invocate în acţiune de reclamanţi şi acordarea de către ISU Dobrogea a drepturilor potrivit Ordinului MAI 4/2015, cererea reclamanţilor de obligare a pârâţilor la plata drepturilor salariale restante, aferente perioadei iulie 2015 – la zi, constând în sporuri pentru ore suplimentare prestate, pentru zile de sărbători legale, pentru ore de noapte, cu aplicarea corectă a coeficientului de ierarhizare şi a clasei de salarizare raportate la valoarea de referinţă legală aşa cum a fost actualizată la zi şi, pe cale de consecinţă, de obligare a pârâţilor la plata dobânzilor legale asupra sumelor reprezentând debit principal, de la scadenţa fiecărei sume până la plata efectivă, precum şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată, sunt neîntemeiate.


Având în vedere cele expuse mai sus şi dispoziţiile legale invocate, Tribunalul Constanţa a apreciat neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanţi şi în consecinţă a respins-o.


Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, zilele trecute, trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Constanţa.


Sursa text: rolii.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii