Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:48 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadastrarea judeţului Constanţa, în faţa instanţei de judecată. Azi, un nou termen la Tribunal (rechizitoriu)

ro

13 Mar, 2017 00:00 1091 Marime text
Iuliana Radu, judecător al Tribunalului Constanţa, va deschide, azi, pentru a doua oară, dosarul denumit generic „Geotop 2001“, privind cadastrarea judeţului Constanţa. În cauză, Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001, a fost deferit Justiţiei alături de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. În dosar mai este judecat şi Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Şedinţa de judecată este programată să înceapă la ora 11.00.
 
Termenul de azi a fost acordat pentru a se reitera procedura de citare cu părţile şi pentru a se efectua verificări cu privire la cererile şi excepţiile formulate de Ioan Ichim.
 
Dosarul denumit generic „Geotop 2001“ s-a aflat pe masa procurorilor Anticorupţie din 2010, cercetările fiind conduse de reprezentanţii Structurii centrale a DNA. Pe atunci, zeci de primari ai comunelor constănţene fuseseră chemaţi la DNA. La un moment dat, la acest dosar a lucrat şi comisarul-şef Valentin Burlacu, fostul inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, actual ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În luna septembrie 2016, dosarul „Geotop 2001“ a fost trimis la DNA Constanţa. Pe data de 25 noiembrie 2016, procurorii Anticorupţie din Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Ichim, Nicuşor Daniel Constantinescu şi Titi Cenuşă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale)“. Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
În cauză, procurorii Anticorupţie au instituit măsura asigurătoare a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Titi Cenuşă.
 
Rechizitoriu DNA
Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit ilegal aproape 12 milioane de lei pentru cadastrarea judeţului (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii