Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:40 02 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicușor Constantinescu a cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Răspunsul Tribunalului Constanța

ro

21 Oct, 2020 00:00 1389 Marime text
  • În dosarul privind cadastrarea județului Constanța, inculpați sunt Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.


Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a solicitat Tribunalului Constanța, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene! Cererea a fost formulată în dosarul privind cadastrarea județului Constanța, denumit generic „Geotop“, cauză instrumentată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.


Sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene viza pronuntarea unei hotărâri preliminare asupra următoarei întrebări: „Dacă articolul 2 din TUE (referitor la respectarea principiilor statului de drept si respectarea drepturilor omului) prin raportare la art. 48 paragraful 2 din Carta Drepturilor fundamentale a UE referitor la dreptul la apărare si art. 49 din Carta drepturilor fundamentale a UE referitor la principiul legalitătii infractiunilor si pedepselor se opun reglementării la nivel national ca infractiune a unei fapte de îndeplinire a unui act cu încălcarea oricărei legi, fără indicarea expresă a legilor sau a dispozitiilor din legi a căror încălcare atrage angajarea răspunderii penale“.


Zilele trecute, Tribunalul Constanța a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Nicușor Constantinescu. Hotărârea este definitivă.


Noul termen al acestui dosar a fost stabilit pentru data de 24 noiembrie.


În dosarul privind cadastrarea județului Constanța, inculpați sunt Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.

„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.


În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.


Citește și

Procesul intentat Consiliului Județean de zeci de copii cu dizabilități din Constanța s-a încheiat definitiv. Cine a câștigat

CJC cumpără materiale anti-Covid pentru ISU Dobrogea
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii