Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

45 de termene de judecată Se face expertiză contabilă în dosarul privind cadastrarea județului Constanța

ro

13 Jan, 2022 00:00 1967 Marime text
  • În prezenta cauză, inculpații sunt: Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.
 
 
Dosarul privind cadastrarea județului Constanța a primit un nou termen! Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a acordat termen la data de 08 februarie 2022, pentru a se proceda la efectuarea expertizei contabile de către Ramona Bogdan, expert desemnat aleatoriu de către instantă.
 
De precizat că în dosar a fost efectuată și o expertiză topo.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța din luna noiembrie 2016 și au fost acordate în prezent 45 de termene de judecată.
 
Inculpați și acuzații
 
În prezenta cauză, inculpații sunt: Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).
 
Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Detalii exclusive din acordul DNA cu Alexandru Mezei, directorul Căpităniei Zonale Constanța (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii